4e kwartaal: doortrainen voor 1/2 marathons op Terschelling en Ameland
en alles wat er tussendoor (bijvoorbeeld Zevenheuvelenloop) en erná nog komt in 2014


Mooie afsluiter van het loopjaar 2014: Oudejaarscross Leeuwarder Bos, brengt het aantal hardloopkilometers dit jaar op ruim 1500!



Week 52: mijlpaal - sneller - Oudejaarsloop Marrum
Vanwege de verkoudheid doe ik het maandags nog rustig aan. Een rondje van bijna tien kilometer bij 11ºC  loopt toch vrij redelijk. En ik bereik vandaag mijn mijlpaal van 1500 hardloopkilometers dit jaar. Als je me dit zeven jaar geleden had verteld, dan had ik je voor gek verklaard ... ik had in 2007 net mijn eerste mijlpaal van 5 km achter elkaar lopen gehaald. Woensdag ga ik weer wat sneller met Rina. Ik heb mijn 'uitlooprondje' via Aldlân en langs de Potmarge van slechts 7 km uitgezet. Het is behoorliijk zweten in het zonnetje bij 9ºC. Zaterdag wordt het land geteisterd met sneeuwbuien. In het Noorden is het echter droog, maar wel koud. Het is nog net boven nul als ik de Oudejaarsloop in Marrum mee doe. Even overwogen om een halve marathon te lopen, omdat de verkoudheid nog niet helemaal over is toch maar niet gedaan. Halverwege de 10 km was is er blij om want ik begon aardig te piepen. De eerste helft was tegen de wind en werd ik gehaasd door een man die me ook nog eens een beetje uit de wind hield. De tweede helft moest ik maar iemand anders volgen, volgens de man die het beste had gegeven. De mannen in mijn buurt leken echter nog wat te versnellen, zodat ik toch maar mijn eigen tempo zocht. In ruim 57 minuten kwam ik al over de streep. Mijn Garmin klokt een afstand van 10,16 km. Een behoorlijke tijd, gemiddeld 10,7 km/uur. Ben benieuwd hoeveel mensen ik achter me heb gelaten ... De fotograaf is ook mee (gespot door Janke van der Schaaf)!


Week 51: slechts twee keer trainen - record aantal kilometers bijna 1500
De verkoudheid is dan uiteindelijk toegeslagen, het sluimerde al een tijdje. Woensdag gaat het met Rina nog wel aardig. We doen een door mij uitgezette route langs de Potmarge en Van Harinxmakanaal. Het is de hele dag miezerweer maar we treffen het aardig droog gelukkig. Vrijdag waait het weer loeihard. Desondanks denk ik wel naar Deinum te kunnen lopen. Al bij de Zwettebrug moet ik mijn route verleggen, want deze brug is nu toch écht dicht voor alle verkeer (tijdens de Bruggenloop was dus echt de laatste keer). Ik vervolg mijn weg onder het nieuwe Aquaduct bij de Zwette. Daarna merk ik dat de wind toch wel erg hard is, om naar Deinum te lopen ... Ik verleg mijn route daarom naar de Boksumerdam. De snelweg naast de Boksumerdam is ook al gesloten. Er is geen auto te bekennen. Het is op de Boksumerdam ook behoorlijk rustig en gelukkig loop ik daar voor de wind en in de zon. Ik merk dat ik weinig lucht heb door de verkoudheid en het tempo is niet erg hoog. Een derde looptraining op zondag verruil ik met een krachttraining thuis (de derde deze week). Na zes keer trainen bij fysio 058, heb ik een trainingsbal gekocht en doe ik deze trainingen thuis (met hier en daar enigszins aangepaste oefeningen) en inmiddels train ik twee keer in de week. Een goed alternatief nu ik snipverkouden ben. Mijn mijlpaal van 1500 hardloopkilometers dit jaar moet daarom nog even wachten ...


Week 50: Adventurerun Ameland (13e) halve marathon


Het leek wel zomer dit weekend op Ameland bij de Adventurerun. Deze week heb ik nog twee keer gelopen. Dinsdag een kleine tien kilometer in de zon door Goutum naar de Drachtsterweg. En op donderdag nog een klein rondje van 7 km tussen de buien door ... althans dat laatste was de bedoeling. Echter één klein buitje kon ik niet ontlopen. Gelukkig was ie niet al te hard en was ik daarna al snel thuis. Zaterdag op Ameland nog een nieuw loopjack gekocht, wat ik gelijk maar heb uitgeprobeerd. Op het strand - voor de wind - was het erg warm en had ik gewild dat ik een laagje minder aan had getrokken. Ik moest even inkomen, maar al snel haalde ik menig andere loper in op het strand. De tweede helft (vanaf 10 km) ging nog sneller zelfs, nog meer lopers haalde ik in. Maar het jack kon wel weer dicht op de terugweg in de wind. Al had ik het gevoel dat ik niet meer zo snel ging, was ik op de laatste 11 km drietiende kilometer per uur sneller dan de eerste 10 km. Met een parcoursrecord kwam ik in 2:10:59 over de finish. Mijn PR op de halve is nog ruim 7 minuten sneller. Het onthaal was sober doordat bij de 5 km een man van 69 jaar is overleden. Triest dat zo'n sportman op die manier overlijdt.


Week 49: echt koud - Leeuwarder Bos - Bruggenloop Deinum
De winter lijkt te zijn begonnen. Met nul graden op de meter voelt het nog vier graden kouder door de oosterwind. Een ronde van 10,5 km op dinsdag brengt me via Goutum naar de Potmarge. Weer een variatie op de twee rondjes van vorige week. Donderdag loop ik weer met Rina, het nog net zo koud als dinsdag. Ik heb een rondje uitgestippeld waarbij we in net het Leeuwarder Bos komen. De route is gevarieerd qua ondergrond. Schelpenpaadje, zand, bebladerd bospad en een stukje weiland, waarbij ik een natte voet op loop omdat het toch erg drassig is. Een paar honderd meter voel ik echter de nattigheid niet meer ... Totaal loop ik 12,5 km, waarvan ruim acht met Rina. Zondag staat de Bruggenloop vanuit Deinum op de planning. Het lijkt een vieze regenachtige dag te worden, gelukkig is het weer een paar graden hoger. En het toch even droog als we om 11.00 uur starten met deze loop voor de voedselbank. Er wordt veel eten ingezameld! (zie foto) En er doen veel Grassedouble renners mee, Willem, Freddy en Dennis zijn ook van de partij. Het is een pittig parcours doordat we twee keer de brug bij Deinum over moeten. De tweede keer leek het wel een berg. Door de harde wind is het ook een zware dobber; gelukkig had ik een paar gangmakers voor me lopen en blijft het de hele loop droog. ('s middags komt het met bakken uit de hemel.) Ik volbreng de ruim 11 km in 1:04:52. Dit is 10,2km/uur. SV Friesland noteert echter 56.22; ik geef de juiste stand door, die een paar dagen later is bijgewerkt.


Week 48: warm en koud tegelijk
De temperatuur loopt in de loop van de week behoorlijk naar beneden. Dinsdag heb ik het nog erg warm bij negen graden en een zonnetje. De zon doet z'n werk goed en het waait ook nog eens niet zo erg waardoor ik het erg warm krijg. Via Goutum loop ik langs de Potmarge, waar druk wordt gesnoeid waardoor ik mijn route twee keer moet verleggen. Ruim 11 gelopen in een rustig tempo. In datzelfde rustige tempo loop ik donderdag via Aldlân langs de Potmarge richting Greuns en via het Van Harinxmakanaal weer terug naar de Potmarge. Dan is het een stuk minder warm. Slechts 6 graden en voor het gevoel maar 3 graden. Toch heb ik het dan ook weer warm ... dat is toch wel het prettige aan hardlopen (boven fietsen waarbij je het sneller koud hebt). Zaterdag is het nog kouder, slechts 2 graden boven nul en voor het gevoel 2 onder nul ... Al merk ik van dat laatste niks bij de Ronde over Ried vanuit Franeker. De 17 km loop ik in een flink tempo; ik laat me hazen door een medeloper en houd dit tot 14 km vol. Dan moet ik haar en het groepje wat we bij 9 km hadden bijgehaald laten gaan. Ik kom in 1:40:58 over de finish (eigen tijdwaarneming) en dat is twee minuten sneller dan vorig jaar bij deze loop en gemiddeld net boven de 10km/uur. Foto's volgen nog.


Week 47: rustig uitlopen 112
Ik doe het even een paar dagen rustig aan vanwege een stramme rug en pijnlijke kuiten. Woensdag loop ik al weer een rustig rondje van 14 km. Ik loop door Goutum naar het bos van Pylkwier alwaar ik even onverhard terrein op zoek. Het ruiterpad door het bos is gelukkig niet al te nat. Vrijdag schijnt de zon weer mooi, het is echter lekker koud! Gelukkig waait het niet al te hard. Ik loop nu via Goutum naar Wirdum en terug naar Leeuwarden. Vlakbij huis - op de Nijlânsdyk bij de inrit van het Van Harinxmaplein - zie ik een man plat op de stoep liggen. Hij wordt omringd door meerdere mensen. Hij is van z'n fiets gevallen na een botsing met de stoeprand bij een rare manoeuvre. Hij ligt met z'n gezicht plat op de stoep en bloedt heftig. Ik bel gelijk een ambulance. Ondanks dat de ambulance eerst in de verkeerde straat staat, is ie toch vrij snel ter plaatse. En dat niet alleen; de politie arriveert gelijkertijd. Het ambulancepersoneel (drie maar liefst) ontfermt zich over de man, terwijl de agenten zijn vrouw de gegevens vraagt. Mijn gegevens - ze willen bijna alles van je weten - worden ook gevraagd en genoteerd. Omdat de gewonde man bloedverdunners gebruikt, willen ze 'm voor controle even mee naar het ziekenhuis. Één agent gaat op de fiets (zo'n elektrische) mee met de vrouw naar het ziekenhuis en ik ... kan mijn weg naar huis vervolgen. Inmiddels behoorlijk verkleumd hoef ik gelukkig nog geen kilometer meer te lopen. Met al weer 14 km ben ik thuis. Tijd voor een warme douche!

p.s. Hoe bestaat het, kan de politie het Van Harinxmaplein niet vinden ... hebben ze waarschijnlijk op de kruising Julianalaan en Overijsselselaan gestaan, dat is echter het Oostergoplein. En dan mij vertellen dat ik Nijlânsdyk had moeten zeggen, maar kom daar maar op als je naast een bordje met 'Van Harinxmaplein' staat ...


Week 46: Zevenheuvelennacht en Zevenheuvelenloop
Het is nog prachtig weer deze week. Zondags al weer even uitgefietst, zodat er maandag weer gelopen kan worden, Dit keer loop ik over de Boksumerdam en kan ik weer gebruik maken van het fietspad - over de haak - terug naar Leeuwarden. Met zon en 12 graden is het lekker loopweer, ondanks dat het hard waait. Na alweer een uitfietsdag op dinsdag - het blijft maar mooi weer, doe ik donderdag een korter rondje en dichter bij huis. Ik had al iets teveel kleding aangedaan, want met de zon en 12 graden en nauwelijks wind is het flink zweten dit keer. Zaterdagavond in Nijmegen is het bij de Zevenheuvelennacht al bijna net zo warm. Op het parcours van 7 km is het gezellig druk met toeschouwers. Het is dan ook lekker droog weer, terwijl het zaterdagochtend met bakken uit de hemel kwam. Na 2 km van het parcour van de Zevenheuvelenloop slaan we al af ... en gaan we fliink omhoog. Als we Nijmegen verlaten is het echt donker ... het is lastig lopen als je ni et weet wat er komt. Het is echter een prachtig gezicht, als je al die kleine bewegende lampjes ziet. Ondanks de warmte weet ik het tempo aardig vast te houden en kom ik in 41:19 over de finish. Dit is meer dan 10km/uur en ik laat bijna 3500 in het deelnemersveld achter me. Totaal staan er 5884 in de uitslagen. Zondag is het al weer een regendag en lijkt het niet droog te gaan worden. Toch valt het tijdens het lopen van de Zevenheuvelenloop erg mee. Het is een beetje miezerig en daar blijft het bij gelukkig. Voor de entourage wel jammer, ik h ad echter niet het idee dat er minder publiek was dan anders. Bijna precies 19 uur na de Zevenheuvelennacht start ik voor de Zevenheuvelenloop van 15 km in Nijmegen. Door alle regen is het gelukkig wat minder warm en loopt het vrij goed. In het middengedeelte  kan ik weer niet zo lekker doorlopen door de drukte op het parcours. De laatste kilometers kan ik nog weer wat versnellen naar 11km/uur. In 1:30:01 kom ik over de finish. Ik heb zelf de Garmin één seconde eerd er uitgedrukt. Al weer een gemiddeld van 10km/uur. Lang niet slecht voor een afstand van 22 km binnen 24 uur! 


Week 45: Deinum - lopen met Rina - Oudemirdum
Als je denkt dat ik even rustig aan doe na zo'n halve marathon heb je het mis. Dinsdag loop ik al weer ruim 11 km, naar Deinum. En het loop best wel lekker. Donderdag loop ik weer met Rina. De dag begint weer met mist, tijdens ons rondje komt de zon echter al weer tevoorschijn en is het lekker weer. Op zaterdag is er de Marderhoekloop in Oudemirdum. Vorig jaar ook al meegedaan en nu ... Is het al weer prachtig weer om te lopen. De 16 km gaat weer in een goed tempo; Het tweede deel loop ik samen met Anke en we komen samen over de streep in een tijd van 1:35:30. Dat is precies 10 km/uur. Geheel tevreden dus! Zowel gekiekt door Tjeerd als Janke.


Week 44: Berenloop Terschelling (12e) halve marathon

Foto door Tjeerd: bij strandafgang op 15 km-punt.

Echt lekker liep het niet zondag op Terschelling! Een laatste trainingsrondje (9km) vrijdagmiddag voorspelde al niet veel goeds. Een pijnlijke linkerbil ging vooraf aan kramp in de rechterkuit. En dat terwijl ik nog wel naar de sportmasseur was geweest ... Ik kwam met pijn en moeite weer thuis. Vanuit Oosterend begon ik met een lekkere warming-up op de fiets naar Terschelling-West. Met een fikse tegenwind was het nog werken ook. Ruim op tijd gearriveerd bij de start van de Berenloop. Net na twaalven vertrok ik in de voorhoede (omdat ik in de Torenstraat het goede voorbeeld van anderen volgde door over het hekje te klimmen stond ik aardig voorin) voor mijn 12e halve marathon. Ik kon slecht in mijn ritme komen, ondanks dat ik rond de 6 minuten deed over een kilometer. Het was behoorlijk warm om voor de wind te lopen - het leek wel zomer zeg - en dit temperde mijn snelheid een beetje. Op het strand trokken de wolken voor de zon en niet veel later (na de strandafgang) leek ik in een beter ritme te komen. Ondanks dat het hier een beetje glooide en zelfs steeg op de Longway kon ik hier nog lekker doorlopen. Jan Kooistra herkende me meteen bij het arriveren in het dorp en 'Opzij,opzij,opzij' moedigde me de laatste kilometer ook nog aan. Met 2:15:07 kom ik de finish over; links van me staat een man die duidelijk te ver is gegaan en ik loop gauw door om een medaille en een 'charmant' windjack in ontvangst te nemen. Redelijk tevreden met mijn finishtijd, gezien het niet bijster liep. Volgende keer hoop ik beter!


Week 43: Zwette en rennende koeien, weer rondje stad en Dwingeloo
Onbedoeld loop ik maandag langs de Zwette heen en terug. Na de Zwette - wat is het hier heerlijk rustig op deze  zonnige dag - ben ik van plan om door het weiland naar de Overijsselseweg (en zo weer naar huis) te lopen. De koeien in het weiland hadden het echter niet in het hoofd. Het is de eerste keer dat ik hier koeien aantref; de eerste koe gaat samen met mij aan het rennen en jaagt de hele meute op. Naar het hek, waar ze het gehele looppaadje versperren. Staan ze eerst nog met de kont naar me toe; als ik naderbij kom neemt één van de koeien de leiding en gaat breeduit op het pad staan met een blik van 'jij komt er echt niet langs'. Ik maak mezelf daarop ook maar uit de voeten, omdat ik besef dat dit een kansloze missie is. Ik loop daarom voor een tweede keer bij de Zwette langs en kan zodoende de spinnenkopmolens nog eens van de andere kant bekijken. Op de Boksumerdam loop ik voor de wind, welke behoorlijk stevig is. Dat voorspelt niet veel goeds voor morgen met zelfs een windkracht van 9 ... daarom vandaag al geprofiteerd van het mooie loopweer. Net voor een klein miezerregentje ben ik weer thuis. De zon komt er gauw weer bij. Donderdag tref ik het ook weer met Rina met ons rondje door de stad. De zon breekt door op het moment dat wij gaan lopen. We komen veel (ex-)collega's, die een rondje wandelen in hun middagpauze, tegen. Weer bijna 11 km op de teller. Vrijdag nog even een sportmassage om me voor te bereiden op zaterdag. Vlakbij Dwingeloo is de Dwingelderveldloop. Dit keer doe ik de 15 km (vorig jaar hier een halve marathon gelopen), een mooie voorbereiding op de halve marathon van Terschelling over een week. Het is prachtig weer en in de mooie omgeving is het lekker lopen. In 1:31:16 ben ik over de finish. Mijn steun en toeverlaat - oudste broer - is weer mee voor de foto's.


Week 42: Slechte planning, rondje stad en Noorderfitrun
Nou ja, slechte planning. De weervoorspelling gooide 'roet in het eten'. Maandag zou een regendag worden, dus niet gepland om te lopen. En dan ... wordt het prachtig weer. Op dinsdag was het net andersom, was het 's ochtends vroeg nog wel mooi, op het moment dat ik gepland had om te lopen kwam het met bakken uit de hemel. Daarom pas op woensdag weer gelopen. Een rustig rondje richting Ritsumazyl waar ik een GD-collegarenner tegenkwam. Na even gepraat te hebben de terugweg vervolgd. In de avond weer een zware krachttraining die nog zwaarder viel door een plots zere rug (iets te lang stilgestaan onderweg?). Ondanks de zere rug ook op donderdag weer ruim 11 km gelopen door de stad, samen met Rina (dezelde ex-collega); nu hadden we geluk, de gehele ochtend had het al geregend en net nu verdween de laatste miezer. Even later scheen nog de zon, maar er volgde ook een fikse bui die we toch maar mooi hebben gemist. Bij de Noorderfitrun op zaterdag zie ik weer veel bekenden. Ik loop vier rondjes van 2,5 km. Het is behoorlijk warm op deze warme nazomerse dag. Het loopt redelijk, de zere rug is nog niet over en een beenspier begint ook wat te protesteren. De bijna 10 km loop ik binnen het uur. Niet de achterbeste tijd, maar het ging lang niet slecht. De vaste fotograaf is weer mee voor de plaatjes:


Week 41: Al weer een nat pak, gezelligheid en Fytrisloop
Dacht ik het met de buienradar goed uigezocht te hebben; kreeg ik toch nog een fikse bui op mijn hoofd. Dinsdag vertrek ik rond het middaguur voor een rondje door Goutum naar Hempens/Teerns. De zon breekt er zelfs door en het is aangenaam weer. Tot ik op een gegeven moment draai voor de terugweg. Er komt toch een zware donkere lucht aan. En de neerslag eruit valt net een half uur te vroeg. Drijfnat kom ik dus weer thuis. Al weer 11,3 km op de teller. Donderdag loop ik gezellig met een (ex)collega door de stad. Met het in- en uitlopen naar het kantoor - het startpunt voor ons rondje - loop ik weer ruim 10 km. Al pratend lopen we ook stevig door en dat terwijl ik mijn benen (en buikspieren) nog voel van een zware krachttraining bij fysio 058 (de 2e) van woensdagavond. Vrijdagochtend derhalve tijd voor een sportmassage. De massage is alles behalve lekker, maar zorgt er wel voor dat ik na die tijd weer fit op de fiets stap. Zaterdag oefen ik voor de Berenloop op Terschelling met een bijna halve marathon in Zwaagwesteinde (De Westereen noemen de Friezen het). De Fytrisloop is 20,4 km en het is prachtig weer op deze oktoberochtend; ik heb er wel 2:11:46 voor nodig, het tempo loopt in de tweede helft achteruit. Toch is het genieten van de prachtige omgeving van De Westereen, Zwagerbosch, Twijzelerheide, de bossen van De Swadde (vlakbij Veenklooster) en Zandbulten. Zie hier voor de route. Foto's van Janke vd Schaaf.


Week 40: Appeltje voor de dorst, zomers warm en toch écht herfst
In Deinum werd ik woensdag verrast met een heerlijk appeltje uit eigen tuin. Een appelkistje met gratis appeltjes werd aangeboden in de Sint Janswei. Ik heb 't kleinste appeltje uitgezocht; een lekker tussendoortje. Ik was 5,5 km onderweg, vanaf Leeuwarden via het Biskopsrak, Sylsterrak en Deinumerrak naar Deinum. Vanaf Deinum maar weer eens de zogenaamde hekjesroute naar Boksum. Het pad was redelijk schoon, slechts één hele grote koeienvlaai lag midden op het pad, dat is wel eens anders geweest. Het zien ervan werkte direct op de darmen, gelukkig bleef het bij een lichte aandrang. De koeien en paarden houden me nauwlettend in de gaten. Bij Deinum kwam de zon er lekker bij en met 18°C is het heerlijk op de 1ste oktoberdag. Aan de vallende bladeren merk je dat het herfst is, maar deze temperaturen doen toch echt zomers aan. Zeker bij het hardlopen. Ik loop de Boksumerdam terug naar huis. Daar zijn ze al klaar met de onderdoorgang van de Haak om Leeuwarden. Een flinke diepte gevolgd door een pittige stijging geeft een flinke klim met het lopen. De Van Harinxmabrug bijna op het eind van de route slaat ook weer flink in de benen na bijna 14 km. Ruim 15 km staat op de teller als ik thuis ben. En lekker droog getroffen; aan het eind van de middag is het vies nat. Een goed begin van het 4e kwartaal. Vrijdags is het nog een paar graden warmer en doe ik een kort rondje omdat het me aan tijd ontbreekt. Een bekend rondje door Goutum brengt me in 7,7 km weer thuis. Zondag is het al weer een stuk kouder; rond de 14 graden en echt herfst met een harde wind. Het loopt dan wel lekker, ook nu door Goutum maar over de Hounsdyk naar de Drachtsterweg. Een flinke wind tegen terug naar Leeuwarden, via de Potmarge naar huis en bijna 12 km op de teller. Nu zag ik in Goutum een (Vlaamse) gaai fladderen; een prachtig gekleurde vogel.