Home » weblog hardlopen » archief » 2013 » 4e kwartaal 2013

4e kwartaal 2013 nog geen records gesneuveld ...

Meegedaan aan hardloopevenementen: Zuiderburenloopthard voor Serious Request (lange15km) - Dwingelerveldloop (5e halve marathon dit jaar!) - Marderhoekloop Oudemirdum (15,8 km) - 7 Heuvelenloop Nijmegen (15km) - Ronde over Ried (17km) - Adventurerun Ameland (halve marathon)


Week 52 slotakkoord

Twee weken vrij en gelijk de eerste maandag mooi zonnig weer. Wel heel harde wind (nog steeds) en dit tempert het tempo over de ruim 17 km die ik langs de Zwette loop. Terugweg gelukkig voor de wind. Woensdag is er weer zon en waait het gelukkig minder hard. Met bijna 9 km loop ik het laatste rondje van het jaar. Het totaal aantal kilometers komt alweer (net als in 2012) uit op een record. Dit keer 1226,7 km met 121 keer lopen. Ruim 35 km meer dan vorig jaar (met 2x minder vaak lopen).


Week 51 2x trainen

Omdat ik zaterdag eerst dacht de Molenloop in Vrouwbuurt te lopen, liep ik vrijdag alleen even in over bijna 4 km. Zaterdagochtend belooft echter regenachtig te worden. Daarom 's middags gelopen i.p.v. de Molenloop. Lekker in de buurt en toch nog met een vieze miezer en heel harde wind. Bijna 15 km door Goutum, naar de Froskepôlle en langs de Potmarge.


Week 50 geen recordtijd op Ameland

Dacht ik dat het eerst beter werd, is het vrijdag op het hoogtepunt met het gesnotter. Ik ben echt snipverkouden en 's avonds hoest ik alles bij elkaar.  Het inlopen op vrijdag laat ik dan ook maar zitten (woensdag al wel even een trainingsrondje van een kleine 6 km). De Adventurerun wordt derhalve niet meer dan een lange duurloop. Het tempo blijft de eerste 10 km steken op 8,8 gemiddeld. In de tweede helft weet ik aardig te versnellen naar 9,3 km gemiddeld en weet ik 25 medelopers in te halen. De laatste bijna op de streep. Terwijl ik het na 8 km eigenlijk al had willen opgeven ... Toch maar wel uitgelopen. Een bad na afloop is meer dan genieten!


Week 49 patroon zet zich voort

Al weer door treinperikelen en het slechte weer pas op zaterdag weer gelopen. Ook nog geen 500 meter op pad als ik de eerste bui al tref. Later ook nog vieze miezer. Qua zuurstof in de lucht niet verkeerd; en die kan ik wel gebruiken met een fikse verkoudheid. Een grote boodschap gooit roet in het lopen. Halverwege zoek ik het bos van Zuiderburen op en de laatste kilometer is knijpen om 'heelhuids' thuis te komen. Gelukkig is het gelukt. Zondag pas ik de trein naar Dronrijp en loop vanaf daar terug naar Leeuwarden. Met de wind in de rug valt het lopen op de een of andere manier zwaar. Het tempo blijft steken op 8,5 km/uur. Weliswaar in met een mooie duurloophartslag. Gemiddeld 119 is zone 2. Verkoudheid speelt toch ook parten in het tempo. Hopelijk herstelt deze nog voor a.s. zaterdag. Totaal deze week 27,8 km; niet slecht voor slechts twee keer (achter elkaar).


Week 48 weer geen gespreide (trainings)lopen

Op vrijdag loop ik even in met het gebruikelijke rondje langs de Potmarge over 5,7 km ... voor de loop van zaterdag. De Ronde van Ried komt zaterdag precies uit op 17 km, ook geen meter meer of minder. En mijn tijd is 1:42:57 geworden. Eigenlijk wel een PR, omdat ik deze afstand nog nooit in 'wedstrijd' heb gelopen.Net 57 seconden te langzaam om gemiddeld 10 km per uur te lopen. Het is zonnig bij de start en lijkt erg lekker te worden. Halverwege betrekt de lucht echter en het miezert zelfs even. De laatste kilometers voelen de benen zwaar maar het gaat lang niet slecht met een opkomende verkoudheid (hopelijk zet ie niet door). Zondag loop ik nog even uit met het rondje Goutum over acht km. Net wat te lang omdat ik de laatste 20 minuten weer een miezer tref. Terwijl ik toch met een mager zonnetje begon ... Totaal ruim 30 km in drie dagen achter elkaar; niet ideaal maar wel te doen.


Week 47 niet ontevreden

NS gooit door vertraging op dinsdag roet in het trainingschema. Pas op donderdag loop ik weer. Het loopt overigens lekker; ik heb er mooi zonnig weer voor uitgekozen. Toch is het slechts 4 graden en voor het gevoel maar de helft ervan. Aan het eind heb ik wel wat last van het scheenbeen, vlakbij de enkel. Op de avond bij badminton speelt de pijn nog meer op. Toch iets teveel van het goede, om nog ruim 2 uur te badmintonnen na ruim 8,5 km lopen op de middag. Zondagochtend in de sportschool een zware workout bij RPM. Toch op de middag - na de bui - de loopschoenen aangetrokken. De blaas werkte in het begin niet mee, zodat ik nog even bij Tjeerd langs ging en de route volledig heb omgegooid. Eerst stond Wirdum op de planning, daarna Deinum, Boksum en beide niet gedaan ... Vanaf Tjeerd naar de Potmarge, Achter de Hoven naar Camminghaburen. Bij de Centrale was het filerijden om het parkeerterrein op te komen; voor heel veel mensen is koopzondag een tijdsbesteding. Van de harde Noordenwind had ik zo de minste last. Langs het station van Camminghaburen naar de hoge brug en via het industrieterrein naar Aldlân. Bij het kanaal langs en nog weer een 'heuveltraining' door de nieuwe kruising bij de Drachtsterbrug naar Goutum te lopen. In Goutum nog een nieuw paadje verkend. En bij de Van Harinxmabrug de laatste helling. Ruim 10 EM bij thuiskomst en een snellere tijd dan ik bij de eerste twee Dam tot Damlopen (= 10EM) heb gelopen. Niet ontevreden dus. Totaal 25 km deze week. Na 43 km vorige week wellicht wel zo verstandig ...


Vlakke 7 Heuvelenloop in Nijmegen

7 Heuvelen en toch vlak lopen! Hoe dat kan? De eerste 5 km in 30:32, de tweede in 30:46 en de derde in 30:42. Dat heet vlak lopen. Een snelle(re) tijd (dan vorig jaar) zat er niet in. Het liep niet al te lekker door een zere nek en de drukte op het parcours. Bij de start was het lang wachten op het startshot. Kwam er na een half uur eindelijk beweging in het startvak, moesten we nog wel 500 meter (bijna schuivelend) lopen tot we echt van start konden gaan. Uiteindelijk passeerde ik de startstreep om 14:12:22, terwijl we al van 13.50 tot 14.00 hadden moeten vertrekken. Door het lopen was ik echter snel weer opgewarmd; had 't zelf erg warm. Het zweet werd echter gemengd met de mist, waardoor het erg nat om het hoofd was. De heuveltjes in het begin van het parcours voelden al zwaar aan. Ik kwam niet echt in een lekker tempo. En doordat het zo druk op het parcours was, liep ik ook niet echt vrij waardoor ik niet zo lekker in mijn eigen tempo loop. Na de eerste waterpost (bij 6 km pas) - wat een bende is het daar - spot ik Tjeerd langs de kant. Hij verkent het parcours op de fiets en fotografeert waar mogelijk. Bij km 10 zie ik 'm weer. Dan de laatste heuvel (vlak bij ons hotel) en dan is het gas geven. De laatste kilometers van het parcours gaan langzaam naar beneden. Tjeerd spot ik voor de 3e keer. Ik kan nog een beetje versnellen, maar een snelle tijd zit er niet meer in. De pacer met 1:30 zie ik voorbij lopen ... Met exact 1:31 passeer ik de eindstreep. Dit is net geen 10 km per uur. Als je 't oponthoud bij de drinkposten eraf rekent, is het exact 10km/uur. Ik loop na de finish nog weer terug naar het hotel (bijna 4,5 km), en zie nog massa's lopers voorbij lopen. Hoewel het bij sommigen geen hardlopen meer te noemen is.


Week 46 (inlopen voor) 7 Heuvelenloop

Training op mawovri-dag. Er zit weer regelmatig en spreiding in de loopjes. Maandag even 'uitlopen' van de Marderhoekloop. Ruim 6 km en op 8mm schoenen. Rustig tempo terwijl het vrij fris aanvoelt (5 graden). Het is 'n gezellige drukte onderweg; kindertjes met lampionnen. Woensdag schijnt de zon lekker en is het veel aangenamer om te lopen met 9 graden Celsius. Ik loop over het Bisschopsrak naar Ritsumazijl. Onder grote belangstelling schuiven ze het Bisschopsrak dicht voor de Haak om Leeuwarden. In Ritsumazijl kom ik Henk tegen. Ook aan het lopen en een beetje gefrusteerd over openstaande bruggen, waardoor hij nog 3 km omloopt. Ik sla af richting Marssum. Op de loopbrug heb ik oog voor de prachtige wolkenluchten. Op het fietspad kom ik veel niet-groetende mensen tegen op de fiets. Het tempo ligt weer een halve kilometer hoger dan maandag en ik loop op 4mm schoenen. Ronde is bijna 11 km. Vrijdagmiddag is het weer lekker zonnig (donderdag heeft het de hele dag geregend). Al weer een graad hoger dan woensdag en ik heb 't bijna te warm met de drie bovenkledinglagen. De schoenen zijn weer op 'wedstrijdsterkte' (0mm) en het loopt lekker langs de Zwette. De zon zorgt voor prachtige spiegelingen in het water. Bij een boerderij zie ik een hond lekker van het zonnetje genieten. Hij zegt geen boe of bah, als ik langskom. Hij beweegt zelfs niet ... De zonsondergang zorgt voor mooie roodgekleurde luchten. Ook een voorbijrazende trein levert een schitterend plaatje op. Toch jammer dat ik bij het lopen geen camera bij me heb. Op de ventweg langs de Overijsselseweg rijdt veel sluipverkeer, waardoor het daar niet rustig loopt. Langs de Zwette kwam ik slechts één collegahardloper tegen. De Van Harinxmabrug loopt ik nog redelijk vlot op en bij thuiskomst staat er weer 11 km op de teller. Ik moet er klaar voor zijn ...


Week 45 (inlopen voor) Marderhoekloop

Vrijdag nog even inlopen voor de Marderhoekloop. Een laagje extra aangetroken, dat was eigenlijk te warm ... Het inlopen gaat vrij gemakkelijk, niet te hard gelopen. Op zaterdag om 11.00 uur de start van de Marderhoekloop in Oudemirdum. Met het mooie weer zijn zo'n 275 lopers gekomen. De meeste lopen de 10 km. Ik loop de langste afstand, die na afloop nog iets korter bleek te zijn. Zelfs met twee laagjes was het vrij warm op het moment dat je gaat lopen. De wind die weer stevig was, is vrij fris. Het loopt eerst lekker voor de wind. In het bos is het oppassen voor de bladeren, gelukkig is het hele parcours verhard. Op de terugweg lopen we in de wind en wordt het zwaar. Had ik toch een gelletje mee moeten nemen. Met 1 uur 33 op de klok (en 15,5 km op de GPS) ben ik weer terug bij het startpunt. Exact 10 kilometer gemiddeld. Niet ontevreden. Volgende week hopelijk iets harder ... (voor een record)


Week 44 Stormschade

Bij het lopen deze week zie ik veel stormschade. Sommige bomen lijken als luciferhoutjes gesneuveld. Wat een natuurgeweld ... indrukwekkend. Pas aan het eind van de week begin ik met lopen. Vrijdag met een heerlijk zonnetje over de Boksumerdam. Voor 't eerst dit seizoen met lange mouwen. Met 12 graden is dit net wat aangenamer. Zaterdag tref ik het minder; dan is het de hele tijd miezerig. Dit zorgt er overigens wel voor dat ik wat sneller loop. Zondag is het tempo weer wat langzamer. Vanaf Dronrijp loop ik lekker voor de wind. De zon verdwijnt echter achter de wolken (prachtige plaatjes levert dat op), waardoor de wind in de rug wel koud is. In de verte lijkt het te regenen uit de dikke grijze wolken. Tot 200 meter voor thuiskomst tref ik toch nog een bui, zelfs met hagel ... gelukkig ben ik dan thuis. Bijna 31 km deze week.


Week 43 lekker doorlopen

De eerste keer maar even rustig aan, omdat de linkerkuit weer opspeelt. Met een rondje van ruim 4 km houd ik het voor gezien. Het is ook nog behoorlijk warm. Nog warmer dan zondag. Bijna 20 graden! Donderdag maar weer eens een loopje naar Ritsumazijl. Ik kijk m´n ogen uit naar de vorderingen van de Haak om Leeuwarden. Tussen al die werkzaamheden in, staan koeien rustig te grazen. Het loopt weer lekker over ruim 9 km. Met zon en zo´n 14 graden doet alles fijn aan. De weersvoorspelling voor zaterdag is ook goed. Dus toch maar inschrijven voor de Dwingerlerveldloop. De voorspelling komt gelukkig uit. Vanuit Dwingeloo is een prachtige route door bos en over hei uitgezet voor de halve marathon. Door de harde wind, die we net op het langste stuk op de hei van voren krijgen en het zo nu en dan oneffen terrein is het een pittige loop. Een recordtijd zat er dus niet in. Wel lekker gelopen. Ook deze week weer totaal ruim 34 km.Week 42: weer op volle snelheid

Maandags is de verkoudheid nog lang niet over, maar rustig lopen gaat wel. Jammer genoeg is het dan wel weer miezerig weer. Woensdag is het weer een paar graden warmer en gelukkig blijft het droog. Een rondje in Nijlân gelopen, zodat ik dicht bij huis bleef, mocht het gaat regenen. Vrijdag nog weer een rondje Goutum om toch even licht te trainen voor zondag. Zondags bij Zuiderburenloopthard voor Serious Request de 'lange 15' gelopen voor het goede doel. En met mooi weer, wel 16 graden. Jammer van die bui halverwege, want het was prachtig zonnig weer. Het leek wel zomer. Totaal ruim 34 km!


Week 41: verkoudheid

Door verkoudheid in het einde van de week, slechts twee keer gelopen. Eenmaal rondje Goutum. En een keer een ongebruikelijke rondje over 'de Zwette' (industrieterrein). De tweede keer flink natgeregend in de laatste kilometers. Gelukkig de laatste zodat ik lekker onder de douche kon stappen.


Week 40: kramp in linkerkuit

Twee keer kort lopen. Een keer het gebruikelijke rondje Potmarge (bijna zes). En na vijf kilometer ineens erge kramp in de kuit. Gelukkig in de buurt van mijn broer, waar ik de benen even rust geef. De harde wind bij de 10 van Boksum misschien toch te zwaar geweest. De tweede keer lopen, drie dagen later, is er gelukkig niets meer aan de hand (kuit in dit geval). Het loopt lekker langs de Boksumerdam met zelfs 19 graden.

Maak een Gratis Website met JouwWeb