Home » weblog hardlopen » archief » 2013 » zomer(s) 2013

zomer(s) 2013

Meegedaan aan hardloopevenementen: halve marathon Oude Willem (bij Diever) - Milleniumloop Garijp (10km) - Dam tot Damloop (10EM) - 10 van Boksum (10km dus)


Week 39: winderige afsluiting zomerseizoen

De kuiten deden ontzettend zeer van de Dam tot Damloop. Wellicht toch de verkeerde schoenen (van hak tot teen 0mm verschil) zo snel na de fietsvakantie in Frankrijk. Pas vrijdag de stoute loopschoenen (dit keer 8mm) weer aangetrokken voor een rondje van bijna 8 km. En de kuiten deden eigenlijk nog zeer. Zondag een winderige afsluiting van het zomerseizoen met de 4e 10 van Boksum. Eigenlijk was het bijna 400 meter meer ... Dit keer gekozen voor de 4mm schoenen om de kuiten niet weer te veel te belasten. Voor de wind ging het eigenlijk wel lekker. De mijlrondjes gingen onder de 9 minuten. Daar kwam helaas verandering in op de terugweg met wind tegen. Het leek een ware storm (ik schat windkracht 6/7) en het viel dan ook niet mee. Gelukkig was de hemel strakblauw en scheen de zon uitbundig, zodat het toch nog enigszins aangenaam loopweer was. Qua temperatuur dan. Ik geloof niet, dat ik al zo'n zware 10 km wedstrijd heb gelopen. Net niet binnen het uur gered. Op 20 seconden na (eigen tijdwaarneming). Toch 10,4 km gemiddeld gelopen. Niet slecht met die storm! Lachen Tevreden dus!

 


Week 38: Dam tot Damloop

Vanwege de damloop moet er wel getraind worden. Woensdag loopt het lang niet lekker en laat ik het bij ruim 4 km. Snelheid is nog niet eens zo slecht, toch nog 9 km gemiddeld. Vrijdag doe ik het nog rustiger aan, maar wel twee keer zo ver. Het loopt een stuk lekkerder in het zonnetje bij zo'n 15 graden. Zondag is het nog warmer, bijna 20 graden en het is erg warm in de IJtunnel in Amsterdam. Het vervolg gaat verder goed en het tempo heb ik er flink in. Gemiddeld precies 10 km en in 1 uur en 37 minuten over de finish (na 16,1 km). Geen record maar goed gelopen voor slechts twee weken lopen na de vakantie.


Week 37: weer een voorzichtig begin

Twee keer bijna 7 km gelopen deze week. Het is deze week erg herfstig weer. Dus met moeite twee goede momenten voor het lopen kunnen zoeken.


Week 35 en 36: Viva la France

Niet gelopen deze weken, wel 550 km gefietst met wel 12.799 hoogtemeters. Met hoogtepunten als Col de Sarenne (bijna 2000 meter), l'Alpe d'Huez in 1:37:59, Mont Ventoux in 2:31:47 en een wedstrijdklim Col de Rousset in 1:26:52 (als 2e geëindigd) en nog veel meer colletjes in de Franse Alpen en de Drôme.


Week 34: Milleniumloop

Donderdag even inlopen (6 km) en zondag uitlopen (9 km) op 'n bijna tropische dag (24 graden voelt bij het hardlopen bijna tropisch). Vrijdagavond in Garijp de Milleniumloop (10 km) voor The Hungry Project! Al het inschrijfgeld (10 euro) gaat naar het goede doel. En de lopers kunnen kiezen uit verschillende afstanden. De eerste kilometers gaan prima. Het is wel erg warm, ondanks dat het al avond is, is het nog 22 graden Celsius. Ik volg een dame, die een lekker tempo loopt. Na 5 km heb ik het toch wel een beetje zwaar. Ik krijg een leeg gevoel op de maag. En water helpt op dat moment helemaal niet ... Met een wat langzamere 2e vijf kilometer en nog een tweehonderd meter kom ik nog net binnen de 57 minuten over de finish. Niet de snelste tijd gelopen, maar toch ook nu weer niet ontevreden. Een paar foto's van de vaste privé-fotograaf:


Week 33: Vierde halve marathon dit jaar

Dinsdag bijna 5 km en donderdag ruim 4 km om een beetje in te lopen voor de halve marathon op zaterdag. De temperatuur is respectievelijk 16 en 19 graden. Zaterdag is het in Oude Willem (vlakbij Diever) echter drukkend warm, ondanks dat het maar een graad of 20 is. Het eerste rondje van 10,2 km valt me al zwaar. De eerste vijf kilometer gaat nog met 10 km per uur, daarna merk ik al gauw dat mijn tempo terugloopt. Het is prachtig lopen in het bos, waar de verharde weg met onverhard wordt afgewisseld en het terrein licht geaccidenteerd is. Soms lopen we in de stralende zon waardoor het echt heet aanvoelt. Op sommige moment heb je het idee dat je alleen met de vogeltjes bent ... Bij de eerste doorkomst (halverwege) staat de klok op 1 uur en 2 minuten. Toch maar doorlopen dus ... een spons en water zorgt hier voor de nodige verkoeling. Het tweede rondje valt niet minder zwaar maar doordat ik dan weet wat er komt lijkt het toch wat gemakkelijker. De man die de eerste rondje telkens achter me liep te 'briezen en te hijgen' haalt de rem er echter af. Ik kan hem niet meer bijhouden. In de laatste vijf kilometer haal ik nog een man in en dat zorgt ervoor dat ik niet als laatste binnenkom. De tijd 2:11:22 (eigen meting); exact dezelfde tijd als op Ameland. En toch ook niet ontevreden. Er deden 56 mee op deze afstand, waarvan slechts 9 vrouwen. In mijn klasse (V45) was ik derde. Een paar foto's:


Week 32: Temperatuur weer aangenaam

Het drie keer per week lopen daarom kunnen vasthouden. In het begin van de week is het nog zomers warm. Op donderdag slechts 19 graden en dus lekker loopweer. Met 6,6 km varieer ik mijn gebruikelijke hardlooprondje, rond MCL. Vrijdag is het al weer broeierig weer met 20 graden en kom ik niet helemaal droog binnen na ruim 10 km lopen. De bui barst echter los als ik al thuis ben. Zondag gelopen na de regenbui ... noodgedwongen uitgesteld tot na de koffie, wat niet echt lekker loopt. De 10 km door Goutum (heen en weer) en langs de Potmarge werd een pitchstoprondje ...


Week 31: Eindelijk weer drie keer lopen ...

Het lijkt of er een (zomer)dipje zit in het lopen ... Ik ben echter wat meer aan het fietsen. Allereerst van 7 t/m 12 juli in Frankrijk gefietst: een hoogtestage in de Zuidelijke Franse Alpen met bergen van niet minder dan 2000 meter en de hoogste 2802 meter. Daarna het fietsen ook met minstens twee keer per week doorgezet om de fietsconditie vast te houden voor de volgende fietsvakantie, met bergen als de Alpe d'Huez en de Mont Ventoux op het programma. De zomerhitte werkte ook nog eens niet heel erg mee in het plannen van loopjes. Als je van niks doen als gaat zweten, dan is het toch écht te warm om te gaan lopen. De trainingstijden dan ook zo nu en dan naar de avond verschoven. 's Ochtendsvroeg lukt me gewoon niet ... En daarnaast het looptempo een beetje aangepast aan de temperatuur.

De cijfers van de afgelopen weken:

Week 31: 33,4 loopkilometers in 3 keer, 151 fietskilometers in 2 keer

Week 30: 24,0 loopkilometers in 2 keer, 180 fietskilometers in 2 keer

Week 29: 18,5 loopkilometers in 2 keer, 278 fietskilometers in 4 keer

week 27/28: 1x per week hardlopen (bijna 6 kilometer), 315 fietskilometers in 5 keer (ruim 6000 hoogtemeters)

beklimming Col de la Bonette (2802 meter)