Home » weblog hardlopen » archief » 2013 » 1e kwartaal 2013

Gewoon doortrainen in 2013: 1e kwartaal

Meegedaan aan hardloopevenementen: Douwe Kleefstraloop (10EM) - 10 EM van St. Anne - Leeuwarden Marssum Leeuwarden (halve marathon) - Rondje Goutum (10EM) - Merenloop (14km)


Week 13: laatste week 1e kwartaal

Dinsdag het gebruikelijke rondje Potmarge (5,6 km); uitlopen van zondag ... Nog steeds maar vier graden. Rustig tempo op 'oude' schoenen. Woensdag weer wat sneller op de nieuwste natural schoenen. Tempo bijna een kilometer hoger dan dinsdag en ook nog een ruim 3 km meer. Zondag weer een duurtraining van 16,2 km. De temperatuur wil maar niet hoger. De zon is ook nog niet te bekennen, jammer genoeg. Wind is matig, toch hard genoeg zodat ik in Zuiderburen het onverharde bospad verkies boven het asfalt. Als ik thuis kom schijnt de zon ... de zomertijd is begonnen!


Week 12: natural running en nog geen lente

Nieuwe schoenen proberen op maandag. Natural running maakt dat je de belastbaarheid van je voeten traint en efficiënter gaat lopen. De offset, het verschil in hoogte tussen hak- en voorvoet, van mijn nieuwe schoenen is 0 mm. Naast de 8 en 4 mm ga ik nog weer een stapje 'lager'. Het is wel te merken dat ik dan nog meer op de mid- of voorvoet ga lopen. Het is dus een klein trainingsrondje van ruim 5 km. Het gaat niet verkeerd, maar ik voel behoorlijk mijn voorvoeten bij thuiskomst. Het was aardig qua temperatuur (zeven graden). Dinsdag pak ik maar weer de 8 mm om mijn voeten wat 'rust' te gunnen. Het is weer een stuk kouder. Nog maar rond het vriespunt, voor het gevoel er weer behoorlijk onder. Zo'n 11 graden verschil met maandag. Het tempo is even hoog; dus rustig. Vrijdag nog maar eens de nieuwe schoenen uitproberen. Ik ga dan al weer een halve kilometer sneller. De temperatuur is nog steeds dramatisch voor lenteweer. Het weekend wordt nog niet veel beter ... De Ronde van St-Jabik overgelaten aan de bikkels; er was een gevoelstemperatuur van 15 graden onder nul voorspeld! Zondag is het iets aangenamer, 3 graden boven nul en voor het gevoel 3 graden eronder ... Met de wind in de rug moet dat te doen zijn. Met het boekenweekgeschenk gratis in de trein naar Veenwouden. En van daaruit via het Koekoekspaad - een kronkelpaadje door de weilanden - richting Rypstjerk. Het paadje is erg rustig voor de tijd van het jaar ... Als je anders massas fietsers tegenkomt, kom ik er nu maar twee tegen. En ze kijken niet echt blij. Een wandelaar trotseert de harde Oostenwind met kracht 7 ook. Ik word bij vlagen bijna van het paadje afgeblazen ... de sloten voorzien van kouwelijk ijs zijn niet een aanlokkelijk alternatief. Het laatste stuk van het Koekoekspaad ga ik nog wel voor een alternatief onverhard pad. Het loopt hier weer lekker voor de wind en dus veel gemakkelijker. Bij de Rypstjerksterpolder zijn ze zelfs aan het schaatsen (hoor ik 's avonds op het journaal). Ik ben blij dat ik vijf bovenlagen kleding heb aangetrokken. In Ryptsjerk heb ik al acht kilometer op de teller. Het alternatief voor helemaal naar huis lopen, gaat waarschijnlijk goed uitkomen. Bij de Rijkstraatweg (N355) word ik weer voortgeblazen ... ik begin mijn (voor)voeten toch wel een beetje te voelen. Op 4 mm schoenen loopt het goed, maar voel je toch wel een beetje minder demping. Ik verruil de straatweg voor de Kleine Wielen waar ik meander over verschillende schelpenpaadjes. Voor het eerst zie ik een collega-loper, welke notabene een fietsbegeleider in haar kielzog heeft. Na 15 km ben ik bij het station van Camminghaburen (mijn alternatief), maar ik loop nog even door om de 10EM vol te maken. Na 16,1 km loop ik nog een stukje uit, terug naar het station ... ik hoef maar drie minuten te wachten op de trein. Prima timing dus en ook genoeg kilometers gemaakt. Met het in- en uitlopen van en naar het station kom ik precies op 20 km uit.

De route via de Garmin


Week 11: sneeuwbui

Pas op vrijdag weer gelopen. Het is winters weer en het sneeuwt niet te zuinig. Toch zo'n 9 km gelopen in een rustig tempo. Net een uur weg geweest.


Week 10: bijna lente en toch weer winter ... Merenloop in Grou

In het begin van de week is het heerlijk lenteweer met bijna 15 graden! Dinsdag is het dan ook heerlijk uitlopen van het Rondje Goutum. In een rustig tempo het gebruikelijke rondje Potmarge (waar padden- en salamanderschermen zijn verrezen). Vrijdag is het dan al weer 10 graden kouder (en voelt het nog kouder). Hetzelfde rondje in ruim 6 minuten sneller, betekent ook ruim een kilometer sneller. Klaar voor zondag? Tja ... Zaterdag regent het bijna de gehele dag en 's avonds is er zelfs sneeuw. Gelukkig blijft het niet liggen en is het zondags droog. Wel heel koud, waardoor de gevoelstemperatuur zelfs zeven graden kouder is dan rond het vriespunt. En door de regen is het weiland niet een beetje drassig ... je glijdt gewoon alle kanten uit. Het is dus een zware tocht, een survivalrun komt in de buurt ... het wordt geen recordtijd op de 14 km in Grou, maar geheel ontvreden met 1:31:32 ben ik ook niet. Van de persoonlijke fotograaf een paar plaatjes:

En van Janke v.d. Schaaf:


Week 9: slechte voorbereiding Rondje Goutum

Weer eens verkouden en de hele week rustig aan gedaan. Dat is dus niet sporten! Zaterdag toch even de hardloopschoenen aangetrokken om de benen te laten wennen aan het lopen. En zondag ... Rondje Goutum. Het is een stukje warmer, 6 graden en voor het gevoel 4 graden Celsius. Het is jammer genoeg wel bewolkt, terwijl de lente al in de lucht hangt ... Het lopen gaat ondanks de verkoudheid prima. Twee mannen waarvoor ik eerst als haas diende, helpen me er lekker doorheen. Alleen op het laatste stukje moet ik ze laten gaan. Tijd 1 uur 35 minuten, slechts 1,5 minuut boven mijn record.


Week 8: nog steeds winters

Woensdag weer het gebruikelijke rondje Potmarge. Vanwege al weer weinig tijd. Nog steeds rond het vriespunt. Het voelt echter kouder.  Vrijdag wat meer tijd, maar dan is het al weer koud. Hier en daar een zonnetje. Gevoelstemperatuur min 6. Daarom lekker voor de wind gelopen naar Dronrijp. En terug ... met de trein. Een verstandig besluit, zo blijkt wel, want een tegemoet komende loper ziet er uit alsof hij een Elfstedentocht loopt ... 's Zondags is de sneeuw weer niet van de lucht en laat ik de loopbeurt overgaan.


Week 7: weer fanatiek en nog koud

Zondag overgeslagen, maar dan toch maandagmiddag in een prachtig zonnetje lopen ... echter wel erg koud. De gevoelstemperatuur is min 6 graden, terwijl de werkelijke rond het vriespunt ligt. Het gaat nog niet erg hard (hier en daar ligt nog sneeuw), maar wel lekker. 10,3 km op de teller. Woensdag is het een graad hoger, maar nog steeds ligt de gevoelstemperatuur lager. Vanwege weinig tijd een klein rondje van 6 km, gebruikelijke rondje Potmarge. Zondag precies 16 km gelopen. Langs de Zwette, wel iets warmer ... helaas de hele dag bewolkt.


Week 6: Winterse buien ...

Het is niet geweldig loopweer deze week. Ik ben ook nog enigszins vermoeid van de halve marathon ... Toch twee keer een ruime vijf kilometer gelopen en ook twee keer in een winterse sneeuwbui terechtgekomen. En dan is het echt koud. De twee trainingen met vier keer naar de sportschool om te fietsen is wel genoeg training deze week.


Week 5: in donker en halve marathon

Hoewel het al steeds langer licht is, loop ik woensdag toch nog in het donker. Ik probeer gelijk mijn nieuwe reflectievestje uit ... Het loopt wat moeizaam; dit zou je toch anders verwachten na twee dagen rust.

Bij de halve marathon Leeuwarden-Marssum-Leeuwarden is het prachtig zonnig weer. Weliswaar 5 graden boven nul, toch ligt de gevoelstemperatuur rond het vriespunt en is er wederom een harde wind. Voor de start kletst ik even met een 'oude' fysiotherapeut van me. Het loopt heel aardig, mede gelet op de (slechts) twee trainingen van de afgelopen drie weken. Tijd van Loop Leeuwarden net niet kunnen verbeteren ... maar ook slechts vijf seconden langzamer. Dus zeer tevreden! Zie hier voor meer foto's.


Week 4: sneeuw en 27 reigers ...

Vrijdag pas weer tijd om te gaan lopen. Het is écht koud! Vijf graden onder nul; ik ben dan ook weer goed gekleed met muts en handschoenen. Door de sneeuw hier en daar zo nu en dan rustig lopen. Zigzaggend door Goutum zie ik prachtige plaatjes; met rijp bedekte bomen in een decor met sneeuw en water/ijs. Bij de Froskepolle (Wide Greons) is het een drukte van jewelste ... allemaal eenden, maar ook heel veel reigers. Vol ongeloof - en mijn pas inhoudend - ben ik aan het tellen; ik tel er wel 27! Een fietser die me ongetwijfeld heeft zien kijken, merkt ook op dat het er wel heel veel zijn. Als ik hem het aantal noem is ie zelfs verrast. Ik heb er nog nooit zoveel bij elkaar gezien. Mijn Garmin is er halverwege mee op gehouden; de batterij kan de kou niet zo goed aan en raakt wel heel snel leeg. Op de een of andere manier loop ik dan toch iets relaxter ... omdat ik dan toch niet weet hoe snel ik loop. Bij de Potmarge kom ik een dame met twee honden achterop, die ik in het Nijlân al had zien wandelen. Het is voor haar ook genieten, ondanks de kou, en ze adviseert mij dat ook te doen. Na 13,5 km ben ik weer thuis en zeer tevreden dat ik al weer zo ver heb gelopen in de vrieskou. Zondag ga ik weer op pad. Het is dan zo'n vier graden boven nul en erg aangenaam als de zon er ook nog bij komt. Gelukkig is de sneeuw nagenoeg weg en kan er weer gewoon gelopen worden. Een lange duurtraining dit keer. Bijna 16 km om te trainen voor de halve marathon die zaterdag gepland staat. In Zuiderburen ga ik op padverkenning wat niet zo goed uitpakt doordat ik op een doodlopende weg beland. Dan maar weer terug, zo maak ik tenminste kilometers. Al met al lekker gelopen met een rustige hartslag, gemiddeld 130.


Week 3: verkoudheid nog niet over ...

Vrijdag pas weer de eerste poging. De temperatuur is weer rond de nul, maar het voelt veel kouder door de wind uit het Oosten. Gelukkig schijnt de zon een beetje. Het tempo ligt niet zo hoog, doordat mijn lucht wat gebrekkig is ... Toch bijna vijf kwartier getraind (bijna 11 km). Zondag de 10 EM van Sint Annaparochie. Harde wind en kou (-4°C, maar gevoelstemperatuur veel lager) samen met de verkoudheid die nog niet over is, maken het een zware dobber. Desondanks toch in 1:40:45 en nog niet als laatste binnen ... Hier de route via afstandmeten.nl http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=1018310 (Garmin niet om gehad vanwege een klein mankementje)

En een paar foto's:


Week 2: uitlopen en verkouden

Dinsdag maar even uitlopen, vanwege de snelle loop van afgelopen zondag. Bijna 6 km in een rustig tempo van 8,6 km/uur. Het is nog negen graden en lekker om te lopen. Vrijdag laten lopen ... vanwege een fikse verkoudheid. Zondag is die natuurlijk nog niet over, maar het is lekker zonnig en met een temperatuur rond nul graden is het toch goed lopen ondanks de verkoudheid. Bijna 13 km gelopen met een tempo van 9 km/uur.


Week 1: Een goed begin ...

Vrijdag nog even lopen; niet te lang (7,6 km) en niet te snel (8,8 km/uur) in verband met de Douwe Kleefstraloop op zondag.

Zondag tijdens de Douwe Kleefstraloop al weer een nieuw record Lachen gelopen op de 10 EM (16,1 km): 1:33:39 (officiële tijdwaarneming: zelf nog een kwart minuut lager geklokt) en dat is weer een verbetering van ruim 3 minuten!

Voor de route geregistreerd via de Garmin klik je hier. En wat foto's van de privé-fotograaf:

Maak een Gratis Website met JouwWeb