Home » weblog hardlopen » archief » Loop Leeuwarden 2012

HALVE MARATHON Loop Leeuwarden

drie jaar loopervaring rijker toch weer eens proberen een halve marathon te lopen en natuurlijk een nieuw PR neerzettenLachen

 

LOOP LEEUWARDEN op 3 juni 2012: 10 minuten sneller!

Een nieuw Persoonlijk Record! 2 uur 8 minuten en 30 seconden (eigen waarneming); een verbetering t.o.v. 2009 met ruim 10 minuten. Een foto zegt genoeg:

Voor alle foto's: klik je hier! 


Week 22: spanning stijgt voor LOOP Leeuwarden

Woensdag ruim 7 kilometer lopen in rustig tempo. De fietsbenen moeten weer even wennen aan het lopen. Zaterdag nog 15 minuten om de spanning van zondag te voelen. Als het zo gaat als vandaag ...


Week 21: slechts één keer lopen en 250 km fietsen tijdens de ROPArun

Maar een keer kunnen trainen. Een tweede keer valt in 'het water' door bloedheet weer en een opgelopen verkoudheid. In het Pinksterweekend gefietst tijdens de Roparun; lopers begeleiden dus.


Week 20: korte training, Bulleloop en avontuurlijke route in Oranjewoud

Op maandag een kort ontspannen loopje, om de spieren los te lopen van de lang(st)e training van zaterdag. Woensdag aan de start van de Bulleloop in Lekkum allemaal bekenden van de Grassedouble club. Het lijkt steeds meer een loopclub ... Een snelle 9,1 km in 53 minuten als resultaat! (zie foto's) Zaterdags in Oranjewoud hebben de trainers een avontuurlijke route (lees: voornamelijk onverhard) uitgestippeld. Deze valt zwaar, samen met de temperatuur van 8 graden meer dan vorige week zorgt dit voor een rustige loop (8,5 km gemiddeld).


 Week 19: Twirreloop en piek in hardloopclinic

Woensdag de Twirreloop in Wijtgaard. Officieel 14,7 km in 1:31:01. Vanwege 'boodschapproblemen' de laatste vijf kilometer niet lekker kunnen lopen en toch nog zo'n tijd gelopen! Zaterdags bij de hardloopclinic 21 km gelopen. Ook hier problemen; nu last van de maag en het tempo wat moeten minderen. Uiteindelijk 8,9 km gemiddeld; toch een lekker tempo voor zo'n lange training.


Week 18: twee keer kort

Ontspannen loslopen 30 minuten is 5,25 km geworden in 37 minuten op woensdag. Ontspannen is 8,4 km gemiddeld. Op de Borniastraat kom ik mijn eerste hardlooptrainster tegen. Het is lekker zonnig, 14 graden en lekker loopweer. Vrijdags na lang twijfelen toch gaan lopen. Het weer is dan niet zo lekker, maar het is droog als ik vertrek. Het tempo moet volgens de planning beginnen in zone 2 (later 3 en 4). Vanwege de kou loop ik al gauw in zone 3 en dit gaat ook al snel over in zone 4. Vanwege de regen zet ik het tempo er in. Gemiddeld 9,5 km over ruim acht kilometer. In het weekend staat een nachttraining voor de Roparun gepland; dat wordt dus niet lopen bij de clinic.


Week 17: moeizaam begin, verslagen door 9-jarige en 20 km 3 W's  in herfstweer

Maandag: Ik heb 't veel te warm bij het lopen. Het is ineens bijna 14°C en ik heb te veel laagjes aan. Op een langzaam tempo - dit mag ook volgens het schema - loop ik 8,4 kilometer in 59 minuten. In de Bloemketerploop in Franeker op woensdag gaat het lopen veel beter. Een laagje kleding minder en een ¾ broek en een behoorlijk tempo. Dit is een mooie vervanging voor de intervaltraining die op het programma staat. In het begin laat ik me een beetje leiden door andere lopers om me heen. Het tempo zit al op 10,6 km. Na een km of 4 moet ik toch wat minderen ... Dan gaat het weer goed, een beetje drinken (drinkpost staat op 4,8) en op naar de Slachtedijkbrug door het weiland. Net voor de brug haalt een 9-jarige me in. De brug doe ik rustig aan. Dan nog een stuk weiland en een stukje heen en weer en dan loopt de jongen weer voor me. Langzaam maar zeker kom ik steeds een stukje dichterbij. De jongen kijkt op een gegeven moment ook telkens om ... En voelt zich opgejaagd, dat is zeker. Het begint zeer te doen bij mij, maar ik wil 'm inhalen. In Franeker komt het joch te vallen over een hond. En nog sneller vervolgt hij het pad. Dit zorgt ervooor dat ik de laatste kilometer nog op het snelst (10,9 km) loop, maar ik kan hem echt niet meer inhalen. Wat een prestatie ... Ik kom in 59:04 over de finish en hoor dat de jongen elke week wel een 10 km loopt. Hij vertelde dat hij nu echt de snelste 10 wilde lopen. En laat zich natuurlijk niet inhalen door een vrouw ... 

Zaterdag staat bij de clinic 20 km op de planning. Als ik ontwaak komt het weer met bakken uit de hemel ... ik draai me nog een uurtje om. Om 12.00 uur uiteindelijk (na de grote regenbui) waag ik me voor de lange tocht naar buiten. Het is inmiddels droog maar het waait een harde storm. Thuis een rondje uitgezocht. Weidum-Weidumerhout en langs de Zwette terug ... Na Weidum - bijna een uur onderweg - kom ik pal op de wind. Echt storm en na een stukje langs de Zwette houd ik het daar voor gezien. Ik ga naar Wirdum (ook dan heb ik last van de noordooster wind) en vervolgens terug naar huis. Het tempo kan ik dan niet meer zo houden ... Maar goed in zone 3 mag je toch niet zo hard. 19,9 km later ben ik thuis, toch nog 8,5 km gemiddeld. En tevreden!


Week 16: training en regen

Het weer zit niet mee in de trainingen. Dinsdag is het bijna de hele dag droog, maar als ik thuis kom gaat het regenen. Toch de loopschoenen aangetrokken om de 45 minuten in zone 3 te lopen. Het is druilerig weer ... bij 6°C. Niet echt aangenaam, maar ook niet echt vervelend weer voor een stukje (6,6 km) lopen. Thuis gekomen heerlijk gekookt en gegeten. Woensdag bijna hetzelfde recept; de hele dag droog. Als ik buiten voor de garage sta om te wachten dat mijn Garmin de satelliet heeft gevonden, constateer ik dat ik mijn hartslagmeter nog niet om heb. Weer naar boven, weer naar beneden en buiten gekomen zie ik dat het gaat regenen. Ik kijk vertwijfeld toe; ga ik weg of wacht ik even. Het gaat stevig regenen. Toch maar even wachten. Ik druil wat in de keuken en kijk maar telkens naar buiten. Na een kleine tien minuten stap ik de deur weer uit. Nog niet helemaal droog, begin gelijk tempo te lopen; desnoods loop ik wat korter als het stevig gaat doorregenen. Bij het kanaal is het echter al droog. Er staat een intervaltraining van 3 x 2 km op de planning. Na de eerste EM (1,61 km) loop ik toch maar even rustig; om even op adem te komen van het tempo (10 km per uur), de tweede EM gaat nog ietsje sneller (10,2 km) dan toch maar even wat langer rust. Dit laatste wordt gelijk 'afgestraft' met 'Dat kan harder!' geroepen door een jochie uit een auto als ik de weg oversteek. De laatste ronde wel twee kilometer volgehouden; en nog steeds 10 km per uur. Na nog een kilometer uitlopen ben ik weer thuis. Inmiddels schijnt de zon weer lekker. Vanavond verwen ik mezelf met een ontspannen bad.

Bij het vertrek naar de hardloopclinic op zaterdag komt de regen met bakken uit de hemel (beetje overdreven, maar het scheelt niet veel). We doen daarom eerst naar maar een kopje koffie thuis, en nog een ... en wachten tot het enigszins droog wordt. Om 11.00 uur begin ik in Wartena (door mijn privé-chauffeur gebracht) om vervolgens naar huis te lopen. Een vermeend fietspad loopt dood in een weiland en ik ben zeer in trek bij de koeien met mijn felgele loopshirt. Er zit niks anders op dan de 3 km weer terug te lopen. Weer terug in Wartena stroomt het weer van de regen en schuil ik over een klein afdakje en neem alvast contact op met mijn chauffeur ... met die 6 km extra komt deze looptocht op teveel kilometers uit. Als het weer een beetje droog is, ga ik weer op pad ... voor Warga regent het nog even, maar schijnt de zon ook. De fietsers van de Revalidatietocht Friesland zijn niet allemaal even blij. Na Warga is het weer stralend zonnig weer en is het ook lekker warm. Op exact 18 km (op 1 uur en 59 minuten lopen) stap ik bij Tjeerd in de auto. Wat is ie ook lief dat hij me ook nog op komt halen.


Week 15: bijna 37 km

Op dinsdag al bijna 10 km, donderdag 16 km (en ook nog eens badminton) en in de clinic 3 x 2 km op de atletiekbaan. Totaal dus 36,8 km. Op dinsdag vrij rustig gelopen, eerst in zone 3 en de laatste vijf minuten mocht in zone 4; het gebruikelijke rondje Goutum iets uitgebreid met Zuiderburen. Op donderdag met de trein naar Grouw om naar huis te lopen. In Grouw had het geplensd, maar als ik begin te lopen (door de plassen) schijnt de zon en heb ik het behoorlijk warm. Na 2 kilometer toch een bui van zo'n 1 kilometer-lopen-lang. Daarna is het weer droog en laten de vogels zich horen. Even later komt ook de zon er weer bij en is het lekker loopweer. Al weer geoefend met nuttigen van sportgel (voeding uit een zakje) en eigenlijk rustig aan gedaan. Aan het eind wel moeie benen, maar een tijd van 1 uur 47 op 16,1 km. Dat is sneller dan de Dam-tot-Damloop in 2009 en 2010! Dat trainen op hartslag werpt z'n vruchten af. Nu 12 km in zone 3 en 4 km in zone 4 en dan een snellere tijd dan op mijn max. in 2009 en 2010. Zaterdag was er weer een clinic met eerst informatie over voeding. Het lopen op de baan, drie keer 2 km op mijn-PR-op-10-km-snelheid viel wat tegen door de spierpijn. Deze spierpijn was ook niet verwonderlijk als je na 16 km hardlopen 's middags, ook nog eens zoals ik badminton (competitie) gaat spelen. Toch gingen de eerste 2 tweekilometers nog in een goed tempo, respectievelijk 11 en 10,5 km gemiddeld. Om vervolgens in te zakken naar 9 km in de laatste, waarin ik gezellig aan het kletsen was met een medeloopster. Het was genieten in het zonnetje.


Week 14: met de fiets gevallen en weer anders getraind

Nu vanwege een clubrit met de fietsclub op zaterdag geen clinic in Oranjewoud. Twee dagen complete rust na het fietsweekend (rond de Posbank), RPM en badminton en vrijdag (na een hele week looprust) weer lopen. Dat gaat helemaal niet slecht. Een rondje van 7 km gelopen, waarbij ik een met de fiets gevallen jongetje (en hevig bloedend daardoor) heb thuisgebracht; hij bleef ontzettend razen! maar werd gelukkig goed 'opgevangen' door zijn oma. Het lopen zondag viel op het eind van de bijna 15 km een beetje tegen; de tocht van 80 km op de fiets van zaterdag begon er toch in te hakken. Desondanks in zone 3, met niet al te veel moeite een gemiddelde van 8,6 km gehaald. Het was gelukkig droog, maar wel erg koud ... brrr.


Week 13: vanwege Roparuntraining anders getraind

Op 31 maart hebben we de 3e Roparuntraining in Nijmegen. Nu definitief ingedeeld als fietser. Mijn broer en ik maken er een fietsweekend van en ik kan dus de geplande Codensloop in Leeuwarden niet mee doen. Deze week toch twee keer lopen. Een keertje kort, ontspannen lopen als uitloop van de 17 km over 5,5 km. Rustig tempo gelopen; 8,2 km gemiddeld. En een wat langer rondje 10,67 km met een tempo van 8,7 km.


Clinic Oranjewoud 17 km zone 3

Al weer is het prachtig zonnig weer. Ik rijd met twee collega-lopers mee naar Oranjewoud en twijfel gigantisch voor de kledingkast wat ik vandaag aan moet trekken. Kies toch nog voor een lange broek en een shirt met korte mouwen (met zweetshirt). We krijgen twee gelzakjes (koolhydraten) mee om aan te wennen. De warming-up is 1,5 km lang en we zwaaien de ledematen even los. Helaas kan onze chauffeuse niet mee lopen vanwege een al eerder opgelopen blessure. Balen voor haar. In de achterhoede begin ik mijn ronde van 17 km en geniet van het mooie weer, de omgeving, en het gezelschap. Ik heb geen enkele last meer van het scheenbeen. Ruim twee uur later weer terug bij Tjaarda.


Week 12 zone 4 interval

De intervattraining in zone 4 voelt weer zwaar. Vanaf zone 2 ineens versnellen naar zone 4 kost me moeite. Het voelt als sprinten. De tweede keer naar zone 4 gaat al gemakkelijker. Bij zone 3 daarna moet bijna de rem er weer op ... Nog twee keer zone 4 en 10 kilometer op de teller als ik thuiskom. Moe maar voldaan ga ik naar de Emmakade voor de fotoshoot van Loop Leeuwarden.

De tweede training sla ik over, vanwege treinperikelen. Wellicht ook verstandig doordat ik een gevoelig scheenbeen heb. Misschien was de intervaltraining toch iets te intensief.


Week 11 totaal 30 km

Twee keer het gebruikelijke rondje Goutum. Een keer voor een intervaltraining in zone 4 en een keer voor zoneloop 3. En vanwege een opleiding zaterdag weer niet mee kunnen doen met de clinic. Zondagmiddag daarom een duurloop van 15 km.


 

42ste Merenloop Grou 14 km in 1:31:03

Het is heerlijk weer; de lente lijkt aan te breken. Het is druk in Grou met allemaal loopliefhebbers. Enigszins gespannen sta ik aan de start. Slechts één keer gelopen deze week en vorige zondag ook een pittig loopje gedaan. Maar als het startschot klinkt is de spanning weg en kan ik beginnen. Niet te hard houd ik me zelf voor, al gaat mijn hartslag gelijk hoog in zone 4. Na 500 meter heb ik het al erg warm en ben ik bang me toch te warm gekleed te hebben. Dit gevoel gaat weer over als we bij het kanaal langs lopen. Het is heerlijk loopweer. Bij het aquaduct is het eerst een stukje dalen en dan een stukje klimmen; de wind is nog gunstig en dit gaat vlekkeloos. Met vijf kilometer is de eerste drinkpost geweest en lopen we al in het weiland. Hier en daar toch een beetje uitkijken waar je loopt, want het kan er drassig zijn. Niet heel veel later is er een stukje betonpad wat nog geen 50 meter later weer gevolgd wordt door weiland. En dit is erg drassig. De eerste natte voet heb ik dan ook gauw te pakken. Met nog een stukje klinkerpad is het net of ik nog op de modder loop, zoveel kleeft er aan mijn schoenen ... En dan een heel stuk door de modder; ik probeer nog een 'droger' stukje op te zoeken maar het heeft geen zin. Het glibbert hier en daar alle kanten uit. Het eerste hekje is daardoor ook geen succes; met mijn moddervoet glibber ik al gauw van het latje, zodat ik pijnlijk op het hek zit. De pijn verbeten op weg naar het volgende hekje wat gelukkig lager is en zo over heen te stappen ... zelfs voor mij. Volgende hekje onderdoor ... en dan nog een stuk schelpenpad, waarop ik mijn broer aan de overkant van het kanaal ontwaar. Het schelpenpad is veel te kort en wordt weer snel gevolgd door weiland en nog meer hekjes, die ik nu met nog meer beleid neem. Zo'n vier kilometer geploeterd door het weiland waarin het tempo behoorlijk is teruggelopen. Dan volgt weer asfalt en na een bekertje water kan ik de versnelling weer inzetten. Had zo'n twintig mensen achter me geteld. Nu kom ik ook lopers op de 10 km voorbij en ik haal er zeker 10 in van mijn eigen afstand. Het aquaduct is zwaar, want nu wind tegen, maar even later kom ik langs het kanaal weer flink in mijn tempo. En haal ik de ene na de andere in. In de laatste kilometers is mijn hartslag in zone 5 beland. Ik kan het tot de finisch volhouden en druk tevreden mijn hartslagmeter op stop bij 1:30:58. De officiële tijdswaarneming geeft een paar seconden meer.


hartslag(meter) van slag

Na het plasma geven vanochtend bij de bloedbank, toch nog een stukje ontspannen lopen voor de dag van zondag! Dankzij het plasma geven had ik verwacht dat het iets moeizamer zou gaan, maar mijn hartslagmeter is blijkbaar van slag. Want als dat ding bij het inlopen al waarden van 145 gaat aangeven, is het écht helemaal mis met mij ... of met de meter, dus. Het lopen doe ik in een ontspannen tempo, al laat die defecte meter me niet echt zien hoe ontspannen dat is. Na zo'n twintig minuten is het ding voldoende opgewarmd en geeft toch de juiste hartslag aan. Het tempo is rustig in zone 2; heerlijk ontspannen loopje wordt het dan van zo'n 5 km, als voorbereiding op de Merenloop zondag.


nieuwe PR op 10 EM Rondje Goutum 4 maart 1:36:45

Met de clinic lopen we vandaag Rondje Goutum. Gekozen voor de 10EM en mijn nieuwe schoenen. De start is om 11.11 uur op de atletiekbaan. Eerst nog lekker uitslapen tot 8.30 uur, rustig ontbijten, krant lezen en koffiedrinken. Dan de hardloopkleding aan; door twijfel volgt nog een wisseling van de shirts; iets dunner materiaal gekozen. Als ik bij de atletiekbaan aan kom, is het al druk. Vier rondjes inlopen met de trainer en nog wat oefeningen ... zoek ik voor de zekerheid toch nog maar even de wc op. De dames van de 5 km laten me voorgaan. Nog even een banaan en het nummer opspelden (dat ze daar niet eens wat handigers voor bedenken) dan snel naar het startpunt en ... het kan om 11.11 uur (bij mij is het 2 minuten later) beginnen met een half rondje over de baan. Dan richting kanaal, waar we langs lopen richting Goutum. Een bekend paadje van mijn trainingen en waarop ik mijn broer achter een camera ontwaar. Hij zorgt ondanks de mist voor mooie plaatjes (zie fotopagina). Het gaat lekker maar een groepje voor me kan ik in Goutum toch niet helemaal meer volgen. Dan maar een tandje minder, want de hartslag loopt ook behoorlijk op en mijn maag speelt een beetje op. Met een tandje minder blijft de hartslag mooi in zone vier en gaat het gevoel in de maag weer langzaam weg. Na Goutum lopen we richting Warga, op de splitsing is de eerste drankpost en deze is erg welkom. Op de splitsing terug naar Goutum, het zonnetje lijkt al bijna door te breken. Ik word nog aangemoedigd om het groepje voor me - wat ik dus al vier kilometer kwijt was - weer in te halen. In Goutum maken we nog even een lusje in Zuiderburen waar ik naast nr. 119 (een man) kom te lopen, die het rustig aan doet na een flinke verkoudheid. Hij loopt in zone 2 notabene, terwijl ik moeite moet doen om niet naar zone 5 te schieten. We kletsen wat en ik kan ze tempo blijven volgen, of volgt hij mij ... terug langs het kanaal naar de atletiekbaan. Bij de brug moet ik hem even laten gaan, maar later haal ik hem met moeite weer bij (z'n tempoversnelling is over) en komen we samen over de finish op de atletiekbaan in 1:36:44. Een flinke verbetering van mijn PR: bijna vijf minuten eraf!


ontspannen en lekker lopen

Ontspannen was het niet echt, omdat ik al twee dagen last heb van een zere schouder/arm. Ik begin daarom een beetje verkrampt ... Na een tijdje loopt het toch wat ontspannender (mijn arm hangt steeds 'losser') in een rustig tempo. Blijk ik gewoon rustig te kunnen lopen in zone 2! Zondag staat het Rondje Goutum op de planning: 10 EM. Met dit ontspannen loopje op woensdag ben ik er klaar voor.


zere enkels, zone 4 interval

Door het lopen in het bos van zaterdag, vandaag (maandag) nog last van zere enkels. Toch de 'stoute' (nieuwe) schoenen aangetrokken om de intervaltraining in zone 4 te doen. Rustig inlopen in zone 2 geeft een onwennig gevoel door de zere enkels. Na tien minuten toch maar versnellen naar zone 4 en dit gaat lang niet slecht. Telkens twee minuten lopen met één minuutje rust(ig lopen). In de minuut rust gaat de hartslag terug naar zone 3. Het tempo zit er lekker in. Ik merk toch in mijn ademhaling dat het me meer moeite kost om telkens weer te versnellen. Het gevoel in de enkels loop ik lekker los ... (de dag erna is de pijn weg)


voorjaarsweer in Oranjewoud

Vandaag weer een clinic en het lijkt wel voorjaarsweer. Wel zo'n 15 graden meer dan twee weken geleden. De sneeuw is verdwenen. Het loopt heerlijk in het bos, waar Woody en andere vogels zich laten horen. Tempo mag ik zone drie (12 kilometer lang), wat ik toch lekkerder vind lopen dan zone twee. Desalniettemin loop ik niet veel sneller dan ik zone twee. Ook hier lijk ik wel aan te moeten wennen. Mijn broer heeft weer foto's gemaakt. Zie fotopagina.


rondje Goutum in 54 minuten

De andere (interval)training heb ik overgeslagen, omdat ik zondag voor de ROPARUN heb getraind. Dat is genoeg interval. Nu een rustig loopje. Eerst 30 minuten in zone 2. Ik verbaas me erover dat ik in deze zone al 8 km per uur kan lopen. Als ik tegenwind heb, kan ik de versnelling inzetten naar zone 3. Ik kan helaas niet zoveel meer versnellen doordat de wind mijn hartslag al naar boven brengt. Het lukt om slechts viertiende kilometer harder te lopen. Nog even uitlopen en weer een voldaan gevoel bij thuiskomst.


bekend terrein 18 februari clinic

14 kilometer, waarvan 10 in zone 2 en 4 in zone 3 staat op het programma. We lopen eerst nog wat in. Nog wat? We zijn al 25 minuten bezig voordat het echt gaat beginnen. Ik ben al bijna moe, voordat we echt mogen ... Maar dan mag het toch echt! We krijgen een erg moeilijke uitleg van het parkoers. Het blijkt niet zo moeilijk te zijn. Al snel loop ik in de achterste gelederen. In deze zone kan je lekker kletsen en om je heen kijken. Eerst langs het Van Harinxmakanaal, dan de brug op richting Heerenveen (nog heel ver weg), na het spoor direct afslaan richting Zwette, stukje langs de Zwette tot de brug waar we afslaan richting Boksum, voor het spoor weer afslaan en via het industrieterrein terug naar de atletiekbaan. Bij de brug aan de Zwette staan drie bidons te wachten ... We nemen een slokje en vervolgen ons rustige tempo. De laatste vier kilometer kan ik de anderen nog lossen, als we in zone 3 mogen lopen. Nog even lijkt het te gaan regenen, maar het lijkt een soort schijnbeweging. Ik heb lekker gelopen en nog wel wat energie over voor de dag van morgen ...


afscheid 2e paar loopschoenen

Vandaag allemaal bekenden gezien onderweg en afscheid genomen van mijn 2e paar loopschoenen. Er stond maar een klein rondje op de planning (6 km), dus dat kon nog net met de 'oude beestjes'. Demping is toch wel minder, is te merken. Het is na een regenbui lekker droog, een stukje blauwe lucht te zien, roodkleurige band en vooral veel grijs. Lopen in zone 2 gaat ook aardig, maar veel versnelling naar zone 3 zit er niet meer zo in. Rondje goed uitgekiend met nog 3,5 minuut uitlopen.


zone 2,3,4 (3,2)

Na een lange dag in de trein (heen en weer naar Amsterdam) valt het nog niet mee om te trainen. Zone 2 en 3 gaan wel. Alhoewel, op de terugweg in de wind gaat de hartslag al gauw naar zone 4 (i.p.v. 3). In zone 4 gaat het moeizaam, al in het begin last van mijn rechterzij en op het eind is het bijna niet te harden. Omdat ik nog lang niet thuis ben, kan ik rustig een eind uitlopen. Uitlopen eerst in zone 3, omdat de hartslag niet zomaar naar beneden gaat. Daarna nog tien minuten in zone 2. Net niet voor de bui en het uur binnen.


clinic 11 februari Oranjewoud

In een prachtig sneeuwlandschap in Oranjewoud is het lekker lopen. Het is wel erg koud, nog -9°C 's ochtends bij vertrek. Al snel is het warm door het lopen. 10 kilometer in zone 2 en 2 kilomter in zone 3. Voor prachtige foto's, zie op de fotopagina.


intervaltraining op 07-02-2012

Vanwege de kou (nog 3 graden onder nul) valt het al niet mee om bij het inlopen in zone 2 te blijven. Met zone 3 vijf minuten, zone 4 vijf minuten, zone 3 vijf minuten, zone 4 vijf minuten en zone 3 vijf minuten wordt het inlopen vervolgt. Alhoewel ik 'gewapend' met horloge én hartslagmeter op pad ben gegaan, werkt het horloge niet mee met het aangeven van de minuten (opeens heeft ie mijn hartslag ook opgevangen). Ik vervolg de training dus met het in de gaten houden van de kilometers om het tempo te wisselen van zone 3 (zo'n 500 meter) naar zone 4 (zo'n 700 meter). Het lopen op de sneeuw valt mee; geen glijpartijen gelukkig en mijn enkel die ik bij het schaatsen licht blesseerde geeft ook geen problemen.


alternatief voor lopen

Zondag en maandag geschaatst; prachtig ijs (behalve de scheuren en de bulten sneeuw), prachtig schaatsweer!


clinic 4 februari afgelast

Vandaag was het plan om Leeuwarden-Marssum-Leeuwarden (10 km) te lopen met de clinic, maar is vanwege de sneewval afgelast.


schaduwloper bij maanlicht op 1 februari

Vandaag in zone 3, waarin ik mijn 'normale' trainingloopjes toch al doe. Het is nog een paar graden kouden dan maandag en ik vertrek in het donker, dus gewapend met muts en lichtgevend hesje op pad. Het inlopen is erg koud; de heenweg is ook nog in de wind en die komt nog steeds uit oost. Mijn hartslag gaat door die kou en in de wind lopen ook snel omhoog. Soms moet ik dus mijn pas een beetje inhouden. De wandel(fiets) paden in Goutum zijn slecht verlicht. Ineens ontdek ik een schaduwloper die me lijkt in te willen halen. Ik ben het echter zelf. Het maanlicht zorgt ervoor dat ik door mezelf achtervolgt word. De inschatting van de tijd en afstand is nu mislukt. 7,6 km in zo'n 57 minuten (inclusief in- en uitlopen).


intervaltraining op 30-01-2012

Het lijkt op papier niet zo'n zware training. Het valt in het echt nog niet mee. Vijfmaal drie minuten zone 4 kan toch niet zo zwaar zijn. Na 15 minuten inlopen, ik moet moeite doen om in zone 2 te blijven, kan ik voluit in zone 4 en voel ik mijn ademhaling toch weer een beetje piepen. Gelukkig zit er 1,5 minuut rust - rustig doorlopen - tussen zodat de hartslag weer kan zakken naar zone 2. Bij de derde drie minuten heb ik zelfs het zweet op mijn voorhoofd en dat bij vijf graden onder nul! De afstand (5,9 km) heb ik goed ingeschat qua looptijd. Met nog tien minuten uitlopen ben ik na zo'n 43 minuten weer thuis. Exact de tijd die ik moest lopen volgens het schema.


het bos ingestuurd bij Oranjewoud op 28-01-2012

In Leeuwarden regent het nog als ik opsta. Voor de zekerheid toch even de buienradar geraadpleegd, gelukkig trekken de buien weg naar het Noorden. En zie ik ook al een vriendelijke lucht vanuit het Zuiden komen. En in Oranjewoud is het heerlijk weer ... wel koud (2ºC), mooi zonnig! Na een inlooprondje doen we wat oefeningen onder leiding van Rudi. Dan kan ons 'rondje' beginnen: 8 km in zone 2, 2 km in zone 3 en nog 1 km in zone 4. We lopen door de prachtige natuur bij Oranjewoud in een rustig tempo, want de hartslagpiepers protesteren veelvuldig ... Na een survival door het bos waar ik bijna verstrikt in het prikkeldraad bijna onderuit ga, waarschuwt Rudi ons voor een glad bruggetje. Glibberend over dit bruggetje volgt een stukje wat ik ken van De ronde van Oranjewoud. Al gauw gaan we het bos weer in op aanwijzing van Rudi en zijn we even later met een clubje van tien mensen over ... (we gingen met zon 35 mensen weg) We zijn van de route afgedwaald blijkbaar, maar er zijn een paar bij die de omgeving kennen. We bereiken de Knipe en gaan niet veel later het bos weer in. Ineens zien we weer pionnetjes en even later ook weer anderen van de loopgroep onder begeleiding van Carin die er erachteraan fietst. We zitten dus weer goed en vervolgen onze weg nog verder verwijderd van Oranjewoud. We zitten weer op bekend terrein van de al genoemde ronde. Ik houd mijn pas ook weer wat meer in, zodat ik nu wel netjes in zone 2 looop. Dan nog even lekker lopen in zone 3, al voelt het begin eerst wat zwaar aan de knieën en de benen. De laatste kilometer kan ik nog even voluit en loop ik achter een dame aan, die een lekker tempo loopt. De snelheid zit inmiddels weer boven de 9 km en de hartslag (nog maar) op 143. Uiteindelijk 13,8 km op de teller (inclusief inlooprondje en bijna 2 km om).


loopband sportschool op 25-01-2012

Om zone 2 ( 104-120) optimaal te testen vandaag op de loopband gelopen. Het loopt niet erg lekker, moet ik zeggen. Met de hartslag zit ik ook wel gauw te hoog. Zo'n 30 minuten 8 km/uur gelopen (hartslag schommelend rond 127 tot 129). Daarna nog 15 min. wat harder (8,5 km) en weer terugbouwend in tempo.


maximale hartslagtest op 21-01-2012

In de hardloopclinic deze keer een hartslagtest. We beginnen met een soort briefing, waarin we nog weer informatie krijgen over hartslagmeters. Intussen valt de regen met bakken neer en zijn we blij, dat we nog even binnen zitten. Komt toch de tijd, dat we naar buiten moeten. Het is nog niet droog ... We beginnen met rustig inlopen, althans het tempo wij denken wat bij zone 2 hoort. Nu weet ik al (lang) dat mijn rustige tempo in zone 3 zit, maar ja daar valt aan te werken. Na 15 minuten inlopen, begint de test. Eerste drie minuten in dit rustige inlooptempo en dan 2 min. 10-15 hartslagen hoger, de volgende 2 min. weer 10-15 hartslagen hoger, en zo door, totdat je denkt dat je er alleen nog een eindsprint uit kunt gooien. Mijn test: inlooptempo op 133 hartslagen, dan naar 146, dan naar 157, en dan nog naar 164 (hoger wil eigenlijk niet) en in de eindspurt pers ik er nog 171 uit! Slechts 1 slag minder dan drie jaar geleden (ook hardloopclinic voor de halve marathon).


Goed bezig! op 17 januari 2012

Het is vandaag heerlijk zonnig en dus uitermate geschikt weer om even te hardlopen. Na het werk (wat eerder gestopt) dus de hardloopschoenen uit de kast gehaald; goed overwogen wat ik aantrek en beginnen maar ... Het voelt toch nog frisser als ik dacht als ik begin. Ik loop al snel in een lekker tempo. Ik kom een fietsende Frisiaan tegen. En even later hoor ik 'Goed bezig!' als ik op de Zwettebrug richting Ritsumazyl loop. Het blijkt een collega annex collega-loper te zijn. Zij traint voor de Slachtemarathon. Even later loop ik over een spoorwegovergang en krijg ik het zicht op de zon. Lekker dat de dagen al weer beginnen te lengen, zodat je nog net na het werk kan lopen bij licht. Nog een spoorwegovergang verder (Deinum) keer ik mijn weg en mijn rug naar de zon. Ik kom een collega-loper en een jong stel met kinderwagen tegen, als ik de brug van Ritsumazyl oploop. Ik verbaas me erover dat ik op dat moment op mijn afstandsmeter zie, dat ik al de derde rondetijd (van 1,61 km) in dezelfde tijd heb gelopen. Op de brug zie ik een mooie roodkleurende zon met de prachtigste lucht er om heen. Als ik een fotocamera bij me had gehad, was ik zeker gestopt ... Nu gaat mijn blik regelmatig naar links, wat voor mijn koers niet echt handig is. Bij Ritsumazyl pak ik het fietspad langs het Van Harinxmakanaal terug naar Leeuwarden. De vogels lopen al op het water ... Het is echt lekker koud! Ik heb het heerlijk warm van het lopen. Mijn blik gaat nu weer naar achteren, want de roodkleurende lucht wordt steeds mooier. De fietsende tegenliggers groeten vriendelijk terug. Het lopen voelt steeds zwaarder aan, ik kijk dan ook vol ongeloof dat mijn tempo en rondetijden precies gelijk blijven en dat wel 8 kilometer achter elkaar ... Hoe gelijkmatig wil je het hebben? Zelfs de laatste ronde waarbij ik het Stephensonviaduct oploop - je zou toch verwachten dat mijn tempo daarbij wel op is - is nog hetzelfde. Thuisgekomen is het nog net licht ... heerlijk gelopen, al doen de benen wel zeer. Op de deurmat ligt de LC met een prachtige foto van het avondrood aan het Nannewiid bij Oudehaske. Wat een schitterend gezicht, als het licht van de zon wordt gebroken en een langere weg heeft te gaan ...


Start Hardloopclinic bij de Leeuwarder Courant op 14 januari 2012

De LC staat er al weken vol van. Train mee met de harloopclinics 21,1 km. En vandaag is het zover. Om 9.30 uur bij de LC voor een introductie en een fitheidstest en een eerste training. De fitheidcheck verloopt gemakkelijk; bloeddruk goed (net als bij de bloedbank), choresterolgehalte acceptabel (1,2 punt lager in 2 maanden), een gezond BMI (gewicht t.o.v. lengte) en gezonde buikomvang. Ik schrijf me online in voor de halve marathon van Loop Leeuwarden en informeer mezelf nog over een nieuwe band voor mijn hartslagmeter. Dan geeft één van de trainers Cor, een uitgebreide informatie over hoe de trainingen er uit gaan zien. Een bekend verhaal voor mij, omdat de opzet gelijk is aan 2009. We gaan trainen met een hartslagmeter en volgende week volgt de test om de maximale hartslag te bepalen. De trainingen worden afgewisseld met deelname aan diverse lopen, zoals de Condensloop en Ronde van Oranjewoud. Om 11.00 uur mogen we dan uiteindelijk aan de slag. Het mooie weer in; voor een rondje van 6,5 kilometer. Onderweg stellen we ons aan elkaar voor, zoals Cor voorstelde. We lopen een stuk langs de Potmarge naar het politiebureau aan de Holstmeerweg. Daar lopen we een rondje en daarna volgt dezelfde weg terug. Het is lekker zweten want het is warmer dan voorspelt. Toch een laagje teveel aangetrokken ... Het is heerlijk weer; dit lijkt wel voorjaar, lente!  Het lopen ging lekker en als ik binnen met een medeloper sta te praten over onze loopervaring loopt het zweet in straaltjes van mijn gezicht (en zijn gezicht). Nog niet echt moe, maar wel voldaan fiets ik naar de bakker en dan naar huis. Kan niet wachten op de volgende training.

Maak een Gratis Website met JouwWeb