Home » weblog hardlopen » archief » Egmondloop 2012

Egmondloop

zondag 8 januari 2012 KWART MARATHON EGMOND (10,5 km) Lachenvolbracht!

Met het mooiste winterweer net op tijd bij de start aangekomen, nog snel een nummer opspelden wat wordt bemoeilijkt door de harde wind, nog een banaan en een zakje gelvoeding, het startvak in, mijn Garmin inschakelen en ik kan beginnen ... Zo'n drie kilometer lopen we door Egmond, dan volgt de strandopgang ... we worden aangemoedig met 'nu lachen jullie nog, maar straks niet meer als je met de-kop-in-de-wind het strand op loopt'. Bij het eerste stukje is het even zoeken, het strand is al erg mul. Na 50 meter loop ik al lekker voor de wind, krijg Tjeerd in het vizier, en is het strand goed te lopen. Voor de wind gaat het in een lekker tempo. Het strand is lekker breed en de lopers waaieren uit over het hele strand. Na een tijdje bespeur ik een drinkpost aan de rechterzijde. Ik verwen mezelf met een bekertje sportdrank en een manderijnpartje. Voor de eerste houd ik mijn pas even in, de laatste krijg ik weer lopend nauwelijks weg. Dan kom ik bij de strandopgang. Welke route zal ik nemen? Het blijkt zoveel uit te maken, want het is schuifelen naar boven. Stapje voor stapje, ik voel een hand op mijn rug met de mededeling 'dat is meer voor mezelf bedoeld, om me in evenwicht te houden'. Zo'n 100 meter schuifelen we voort - wat 'n stilte onder de lopers, behalve wat gehijg is er niets te horen - en bereiken we de top, alvorens het pad weer naar beneden gaat. De waaghalzen zetten het gelijk op een lopen. Ik doe nog even voorzichtig aan, tot het pad weer verhard is. En dan ... zet ik mijn tempo weer voort. Al komt het eerste heuveltje er al weer aan ... Het is hier heerlijk, gunstig op de wind lijkt het wel voorjaar. Het blijft redelijk lekker lopen, al begin ik mijn eigen ademhaling weer op te merken als ik een beetje begin te piepen. De verkoudheid is nog niet helemaal weggeebt. De omgeving komt me bekend voor; ik heb hier vast-en-zeker een keertje gefietst. Na 9 km krijgen we de wind pal van voor en voelt het veel frisser aan. Nog een laatste bultje, waar een camera staat opgesteld en een hondje flink tekeergaat (terug te horen dus op de film) en waar ik mijn benen toch wel ga voelen. Als we Egmond bereiken en het parcours weer vlak is, kan ik nog een beetje versnellen. Tjeerd spot mij en geeft een gil, zodat ik nog even voor z'n camera kan zwaaien. En dan het laatste hellinkje tot de finish. Mijn Garmin stopt bij 1 uur 7 min. en 39 sec., maar heeft stilgestaan bij de 'lopende' strandopgang. Mijn tijd is uiteindelijk 1 uur 8 min. en 53 sec. en ik ben niet ontevreden met deze tijd. Een mooie medaille als beloning en met Tjeerd aan de koffie en erwtensoep (gelukkig geen snertweer!) in Egmond. Het lopen is verslavend ... op naar het volgende doel!


06-01-2012 nog droge voeten (7,2 km) ik ben er klaar voor!

Hoewel onze provincie bijna overloopt, houd ik nog droge voeten bij het lopen. Al weer zonnig weer met een strakblauwe hemel. Prachtig om met zulk weer te lopen. Toch een laagje (shirt) erbij aangetrokken. In Goutum zijn de terrassen nog net droog, er moet geen tien centimeter meer bij komen ... De laatste training voor Egmond gaat lekker, al is de ademhaling nog niet helemaal in orde.


02-01-2012 (piepende)  Nieuwjaars(loop) (7 km)

Ondanks dat de verkoudheid nog niet weg is, toch maar even proberen. Met een piepende ademhaling begin ik aan het gebruikelijke rondje via Goutum. Het is vandaag lekker zonnig, op het werk niet veel te doen, en met een weersvoorspelling van huilen-met-de-pet-op voor morgen, is het besluit gauw genomen. Het is goed koud, maar na de eerste kilometers warm ik wel lekker op. Mijn beurse achterwerk begint pas na drie kilometer op te spelen, maar het is goed vol te houden. Hopelijk zet dit zo door ...


31-12-2011 Eindejaarsellende

Het oude jaar heeft een 'perfecte' afsluiting: Ben ik allereerst weer snotverkouden. Nog maar de 8e keer dit jaar!Schamen  En duikel ik op oudejaarsavond ook nog van de trap af, met een beurs achterwerk en elleboog tot gevolg. Huilen Hopelijk brengt 2012 meer geluk!


28-12-2011 Infopakket Egmond ontvangen! Nog maar anderhalve week ...


25-12-2011 1e Kerstdag (11,76 km) via Ritsumazyl en Marsum

Het lijkt wel lente! Zonnig en zo'n 10 graden. Heerlijk loopweer dus. En het loopt ook heerlijk. Tot aan kilometer 8 als mijn rechterkant een beetje begint te protesteren. Ik kom een collega-loper in nagenoeg zelfde outfit tegen bij de Harlingertrekweg (auto's razen langs) en we complimenteren elkaar met onze kledingkeuze. Ondanks dat het pijnlijk is, weer echt trainen dus, loop ik gewoon door. Na kilometer 10 laat ik het tempo wat zakken.


23-12-2011 Zuiderburen (9,76 km)

Het loopt zoveel lekkerder als het licht is. Vertrek om 15.15 uur vanwege een vrije dag en de kerstboodschappen al in huis. Ondanks een lichte kramp in mijn zij, al na drie kilometer loop ik een flinke ronde. In het begin nog een lichte miezer, tussendoor droog, aan het eind helaas een flinke miezer. En behoorlijk vermoeid ook ... krijg ik toch weer voorrang op een rotonde. In mijn haast om over te steken, stamp ik midden in een grote plas. Lekker hoor, dat je voorrang krijgt als je loopt. Soms heb ik toch even liever rust. Al met al toch aardig gelopen. Afstand moet voor de Egmondloop nog iets langer ...


21-12-2011 Goutum (zelfde als vorige week)

Het is al donker (net na vijf uur) als ik vertrek; dus 'gewapend' met geel fluoriserend en reflecterend hesje op pad. De Van Harinxmabrug lijkt ook een kerstboom met een rij wachtende auto's. Mooi gezicht; net als de ijsbaan bij Goutum die door de kerk verlicht wordt. Het lopen gaat wat moeizaam, maar dan ben je ook echt aan het trainen! Want trainen moet zeer doen, zeggen ze.


17-12-2011 Goutum (6,57 km)

Een iets kleiner rondje, vanwege alle andere sportactiviteiten deze week en zelfs deze dag. Vanochtend nog in de sportschool en vanmiddag (16:00 uur) al weer aan het hardlopen. Het tempo zit er aardig in. Gemiddeld 9.0 per uur. En mooi getimed tussen de buien door. Hele dag afwisselend droog, regen en zelfs hagelbuien! Tijdens lopen lekker droog.


13-12-2011 Goutum (7,40 km)

Ondanks de voorspelling van de gehele dag regen, komt 's middags het zonnetje te voorschijn. Lekker om te lopen dus. En met nog net een zonnetje, na het werk, vertrokken voor weer een rondje hardlopen. Het gaat weer goed. Niet te snel vanwege vermoeide benen van RPM. Harde wind op de terugweg zorgt dat ik ook niet al te snel kan. Gemiddeld 8,6 km en donker bij thuiskomst. Weer moe maar voldaan aan de koffie.


11-12-2011 Aldlân (8,46 km)

Na al weer een week noodgedwongen rust, omdat de energie ivm de verkoudheid echt op een laag pitje stond, toch weer lekker gelopen. Wel met een hoge hartslag, maar het tempo (9,1 gemiddeld) is dan ook hoger. Het is miezerig weer. Door het lopen heb ik het niet koud.


02-12-2011 Goutum (7,46 km)

Ondanks de verkoudheid toch maar lopen. Tempo (8,6 gemiddeld) valt nog niet eens tegen.


29-11-2011 variatie 2 door en net buiten de stad (6,30 km)

Weer eens een variatie bedacht. Ik slinger uit en in de stad via de brug. Er waait een frisse wind en ik heb het in het begin bijna koud. Na inlopen wordt het gelukkig toch wel warm. Toch al weer dagen verkoudheidsgevoel. Op terugweg zie ik door een dikke sluierbewolking nog net de maan. Inmiddels donker geworden.


27-11-2011 variatie Potmarge (6,39 km)

Weer trainen na de 7 heuvelenloop. Na bijna een week (noodgedwongen) rust. 's Ochtens is het nog regenachtig weer, 's middag is het weer lekker zonnig en aangenaam qua temperatuur. Doordat ik de hele week nog niet gelopen heb, doe ik het een beetje rustig aan. Het loopt heerlijk in dat tempo. Bij thuiskomst gebadderd waarbij ik bijna in slaap doezelde.