Home » weblog hardlopen » archief » Adventurerun 2012

Adventurerun op Ameland

Voorafgaand aan deze halve marathon op Ameland (de derde halve marathon nog maar), doe ik voor de derde keer mee aan de 7 Heuvelenloop in Nijmegen (15 km). Twee mooie doelen dus weer om voor te trainen.

ADVENTureRUN AMELAND blijkt zware dobber ...

Het is na een week van regen en sneeuw weliswaar zonnig bij de start. De wind is echter erg hard. Dat is op het strand nog niet zo gek, omdat de wind dan schuin in de rug zit. Het buitje had van mij achterwege mogen blijven. De strandafgangen zijn pittig door het mulle zand. Na het strandgedeelte bgint het pas echt, dan komt de wind pal in het gezicht ... Na 10 km lig ik nog redelijk op schema (1 uur en 1 minuut en een beetje), maar dat wordt steeds minder. Het valt me steeds zwaarder en tegen de wind weet ik het tempo niet echt vast te houden. Gelukkig heeft Tjeerd na de dijk een (2e) gelletje voor me klaar. De laatste kilometers (ruim drie) gaan daardoor toch nog weer met 10 km/uur en ik haal nog heel wat medelopers in. Ik ben blij dat ik de finish haal (en dat het verder droog is gebleven). Dit was een zware dobber met die harde wind ... Het leek wel windkracht 6! De eindtijd (2:11:22) voelt hierdoor toch als een PR. Ik heb tenslotte nog 32 dames in mijn leeftijdsklasse (110 totaal) achter me gelaten en ik ben als 866e van 1025 deelnemers (op de halve marathon) gefinished. De route op Ameland! En een foto:


Week 50 De spanning stijgt voor zaterdag ...

Maandag een rondje in het donker in hartslagzone 2. Ik probeer bewust langzaam te lopen, omdat ik gisteren al snel gelopen heb. Het lukt aardig om de hartslag in een rustig tempo te houden. Gemiddeld net een punt boven zone 2. Het is nog best gevaarlijk in het donker; eerst raak ik verstrikt in takken en later schrik ik me het pleuris van een fietser zonder licht én op het voetpad ... rakelings langs me heen. Dan begint het weer een beetje te sneeuwen ... het blijft gelukkig bij een beetje. Het is vreselijk druk op de Julianalaan, waar mijn snelheid nóg hoger is dan de rij auto's die daar niet echt opschiet. Na 5,7 km en bijna 42 minuten ben ik weer thuis. Lekker ontspannen gelopen! Donderdag nog zo'n rustig rondje. Dat moest ook wel vanwege de gladheid hier en daar. Heel koud. Net onder nul. En reden om harder te lopen eigenlijk. Ook nu weer 42 minuten onderweg voor 5,5 km.


Week 49 IJs en sneeuw dienende

Na een stevige sneeuwbui de 'stoute' loopschoenen woensdag aangetrokken. De lucht lijkt weer geheel opgeklaard en het zal wel even droog blijven. Het is wel voorzichtig lopen met het (half gesmolten) laagje sneeuw. De temperatuur is om het vriespunt. Gewapend met wat meer kleding en een pet (voor als het weer mocht gaan sneeuwen) heb ik het al snel warm. Gelukkig net niet te warm. Het lopen gaat lekker ontspannen met kleine stappen. Het valt niet tegen met de gladheid. Bij het rustige tempo blijf ik gewoon op de been. Alleen krijg ik hier en daar behoorlijke natte voeten doordat er enorme plassen gevormd zijn. Dat is niet echt lekker. Het blijkft gelukkig verder wel droog en na ruim een uur (en bijna 10 km) ben ik weer thuis. Vrijdag is het bewolkt maar wel droog en ligt er niet zoveel sneeuw als verwacht. Prima loopweer dus. Alhoewel. De temperatuur is rond nul graden, maar de gevoelstemperatuur is toch echt wel kouder, vooral met de harde wind in het gezicht langs de Zwette. Hoewel de wegen redelijk sneeuwvrij zijn, is het langs de Zwette anders. Het tempo moet ik dus behoorlijk inhouden; sneeuw en ijs kraakt onder mijn voeten en laten eenden en vogels opvliegen. De schapen willen er ook als een haas vandoor, al gaat dat niet altijd even goed op een glibberig paadje door het weiland. Daar moet ik ook goed op mijn tellen passen om niet onderuit te gaan. Voor het eerst voel ik zo nu en dan mijn schoenen wegglijden. Met de nodige voorzichtigheid vervolg ik mijn weg. Mijn handen - die anders altijd warm zijn - verberg ik voor het eerst in mijn mouwen. Het is echt ijzig koud! De laatste vier kilometer gaat gelukkig voor de wind, waardoor ik al weer langzaam opwarm. Thuis warm ik nog verder op met een lekker warm ontspannen bad. Al weer bijna 13 km op de teller. Zondags valt het weer weer alleszins mee. Er komt zelfs even een zonnetje door 's middags en het is een stuk warmer dan twee dagen geleden. Het is zelfs zweten bij de intervaltraining. Zelfde rondje als vorige week dinsdag, door Goutum en langs de Potmarge. Nu sprinten van zo'n 250 meter. Het 'gewone' hardlopen (1350 meter) tussendoor gaat ook in een behoorlijk tempo. Kom daarom nu op een hoger gemiddelde uit (bijna tien km per uur).


Week 48 Interval, 3 pogingen en lange duurloop

Op dinsdag een intervaltraining gedaan over 8,5 km. Telkens 300 meter sprinten met 1300 meter gewoon hardlopen tussendoor. Vrijdag drie pogingen ondernomen, maar vanwege de voortdurende regen laten lopen ... Zaterdag is het weer 's middags niet veel beter. Daarom zondag pas weer gelopen. En gelijk maar een lange duurloop van 18,4 km. Tenslotte is over een kleine twee weken al de halve marathon op Ameland. Het gaat best lekker. Niet op volle snelheid natuurlijk, maar gewoon lekker ontspannen. Het weer is lekker; vanwege de kou (zo'n 7 graden) toch maar een laagje extra aangedaan. Ruim twee uur gelopen en zo'n 9 km en 137 hartslagen gemiddeld. De route langs Goutum-Wirdum-Swichum-Wâldwei.


Week 47 Uitlopen en storm

Vanwege zere kuiten van de Zevenheuvelenloop (toch geen goede coolingdown gehad waarschijnlijk) pas op vrijdag weer 7 km gelopen in een rustig tempo. En zondag weer ondanks een vreselijke storm met windkracht 7. Toch weer iets harder en een stukje verder (11,5 km).


NIEUW RECORD bij ZEVENHEUVELENLOOP 1 uur 28 minuten en 19 seconden Lachen

Ondanks de verkoudheid toch een vette PR gelopen in Nijmegen. Mijn oude record met bijna 8 minuten verbetert! De start liet lang op zich wachten omdat het ontzettend druk was. Ik liep gelijk in het geplande tempo (6 min per km, zodat ik op 1,5 uur uitkom), ik maakte me wel een beetje zorgen of ik dit wel zou volhouden ... 5 km net binnen de 30 minuten, dan komt het zwaardere gedeelte, ook hier houd ik mijn tempo vast. Ik zie mijn hartslagmeter nog naar boven schieten (217 slagen). Ik weet alleen dat dit nooit kan kloppen ... even later geeft de meter weer 151 aan, wat wel overeenkomt met de werkelijkheid. De 10 km bereik ik binnen het uur. Intussen is de zon zelfs nog gaan schijnen ('s ochtends was het alleen maar regen) en het blijft lekker gaan. Alhoewel ik bij een inhaalactie (ik doe eigenlijk niet anders in dit deelnemersveld) me nog raar verstap in een plas. Het water loopt in de zijkant van mijn schoen. Gelukkig houd ik mezelf op de been en blijkt er verder niks aan de hand. Tot 11 km is het nog even klimmen en daarna kan ik de eindsprint inzetten. De laatste km's gaan in een tempo van ruim 11 km per uur. Ik kom daarom nog bijna 2 minuten onder mijn eigen verwachte eindtijd uit. Topdag dus! Dit belooft nog wat op Ameland ...

de route http://connect.garmin.com/activity/244665716


Week 46 Nog steeds verkouden

Ondanks een behoorlijke hoest dinsdag toch weer gelopen. De 6 km rustig aan gedaan (tempo 8,5 km); gemiddelde hartslag 128 en niet boven de 138 uit geweest. Hetzelfde rondje vrijdag weer gelopen. Nu wel bijna drie minuten sneller en een tempo van 8,9 km. Gemiddeld hartslag 127 en max. op 135. Herstel van de verkouden lijkt dus wel ingezet. Toch rustig aan gedaan om mijn energie voor zondag te sparen!


Week 45 Dipje ivm verkoudheid

Woensdag liep het al niet zo lekker en was ik met 5 km al weer terug. Donderdag snipverkouden wakker geworden. Vanwege weinig energie de tweede training maar overgeslagen. Zondag met het mooie zonnige weer toch maar de stoute schoenen aangetrokken. Het liep nog best goed voor een duurtraining over 15 km. In 1 uur 38 min weer thuis (ruim 9 km gemiddeld). Hartslag lag zo'n 5 slagen hoger (gemiddeld 141) dan vorige week bij de duurtraining.


Week 44 Nog een tandje erbij; bijna 3 keer 10

Dinsdag net binnen het uur weer terug en bijna 10 km (om precies te zijn 9,5 km) gelopen. Vrijdag nog een beetje sneller en 10 km in het uur gelopen. Dan ook bijna gestruikeld over een slecht liggende tegel op het voetpad. Dat was even schrikken; ik kon me nog net staande houden. Zondagmiddag helemaal goed getimed; nog geen tien minuten thuis en begint het te regenen. Die middag het Zwettepaad gelopen; duurtraining van bijna 10 EM. De laatste twee kilometer had ik een loopmaatje, die ik vaker zie lopen. We wisselden onze loopervaringen uit. Zelfs zo'n duurtraining van 15,6 km gaat redelijk gemakkelijk. Voor de 7 heuvelenloop lijk ik dus wel klaar. Nu nog (weer) naar de halve marathon ... 


Week 43 Oranje boven, vrieskou en wintertijd

Dinsdag is het één en al feedback op mijn oranje shirt (zie foto's bij Noorderfitrun in week 41). 'Oranje boven!' gevolgd door 'Dat is écht oranje!' en de laatste 'Je valt wel op!'. En ook nog een welgemeend applaus (van de kapper) als aanmoediging, geeft fleur aan het hardlopen bij het welbekende rondje Goutum (8 im). Dit rondje loopt altijd lekker, omdat ik alle stoplichten kan vermijden. Ondanks de 14 graden is het nog lekker zweten ... Ook vrijdag lopen de zweetdruppels weer van mijn gezicht. Wel vijf graden minder warm, maar nog net te doen in shirt met korte mouw en driekwart broek. Ik loop dan ook stevig door met vier keer een minuutje rustig lopen tussendoor. Bijna 6 km in 37 minuten. Deze week voor het eerst na de vakantie weer drie keer gelopen. En nog op de ochtend ook! Na heerlijk uitslapen (extra uur vanwege einde zomertijd) stap ik tegen half tien al uit huis. Een laagje extra (met lange mouwen) aangetrokken. De eerste vijf minuten is wat fris, daarna kom ik heerlijk op temperatuur. In Goutum loopt het zweet al weer van mijn gezicht. Er zijn meer mensen op het idee gekomen om te lopen ... ik kom er 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10! tegen en nog eentje achterop. Het is dan ook prachtig weer. Ik zie ook veel wandelaars en fietsers. Kortom het is druk op de weg. Toch is het heerlijk lopen, zelfs op de ochtend. Het tempo hoeft niet zo hard (duurtraining) en de bijna 15 km loopt nu gemakkelijker dan vorige week vrijdag. Ik ben weer op het peil van voor de vakantie. Bijna 29 km deze week. De route via Goutum, Wâldwei en Hempens/Teerns:

http://connect.garmin.com/activity/237919751


Week 42 uitlopen en soppige hekjesroute

Maandag doen de benen of beter gezegd de kuiten nog zeer van de Noorderfitrun. Het wordt dus rustig uitlopen over een kleine 6 km. Vrijdags heb ik er zin in met het mooie zonnige nazomerweer ... Via de hekjesroute (die ik al vaker heb gelopen) loop ik langs Boksum en Deinum. Of dit nu zo verstandig is?! Het is flink soppen op de smalle paadjes door het weiland. Hoe smaller hoe natter, het leek soms wel een plaatselijke rivier. Aan het eind toch maar even een stukje over het erf van de boer, om de dan al natte voeten niet nog meer water te gunnen. Een medeloper (vanuit Deinum) vindt het soppen net zo vervelend. Gelukkig is de rest van de route (vanaf Deinum) wel weer droog. De collegaloper zie ik bij Ritsumazyl al weer voorbijschieten als ik de (nieuwe) Google foto bij het brugje bekijk. De laatste kilometers vallen me zwaar ... 14 km is net even iets te ver op dit moment. Al met al toch weer een goede training voor Ameland, zeker het lopen over drassige paadjes!


Week 41 File in Goutum & Noorderfitrun

Als ik dinsdag weer hetzelfde rondje (Goutum) als vorige week loop, kom ik allemaal vrolijk groetende mensen tegen. Dat is ook wel eens anders. Zonnig weer stemt blijkbaar toch vrolijker ... Als ik richting kanaal loop, ontwaar ik de bedrijfsauto van mijn broer op de Boksumerdam. Zwaaien heeft dan geen zin. Bij de rotonde in Goutum staat er tot mijn verbazing een file. Het is dan wel avondspits tijd, maar een file in Goutum! Heel bijzonder. Bij het lopen voel ik nog steeds mijn kuiten; twee dagen treinen is daar dus blijkbaar niet goed voor. Het tempo weet ik toch aardig vast te houden. Ik verslap nauwelijks tegen het eind. Bij thuiskomst kan ik een nieuw horlogebandje aan mijn Garmin prutsen (deze was tijdens de vakantie stukgegaan) ... dat ziet er mooi uit en erg geschikt voor een smalle pols. Zaterdag loop ik de Noorderfitrun. 10 km in 57 minuten en 15 seconden. Niet slecht na een fietsvakantie met weinig lopen en een ochtend in de sportschool.

inlopen met Dennis  op volle snelheid en laatste rondje!


Week 40 Thuis de draad weer oppakken

De dag van thuiskomst is het helaas erg slecht weer (lees Hollands hondeweer). Op dinsdag ga ik daarom voor de eerste keer lopen. Ik heb deze dag nog vrij en het is weer heerlijk zonnig en nog wel 17 gradden. De 8 km doe ik in een rustig tempo. Heb tenslotte al weer 5 dagen niet gelopen. De benen voelen goed aan, maar ik heb ineens last van mijn rechterheup. Die last heb ik er 's avonds in de sportschool uitgefietst. Zondag is het weer lekker zonnig weer, wel een stukje frisser (13 graden). Het lopen gaat dan in een behoorlijk tempo, ik zie op mijn Garmin regelmatig het tempo van 10 km of meer. Na 10,4 km thuis en toch maar 9,4 km gemiddeld. Had het gevoel dat ik veel sneller gelopen had. En dat gevoel zat ook in de benen; vooral de kuiten waren een paar dagen pijnlijk. 


Maak een Gratis Website met JouwWeb