Home » weblog hardlopen » archief » zomertraining 2012

zomertraining

 

Laatste week (35) Nog steeds zomers

Met een beetje zon en zo'n 20 graden loopt het lekker op maandag. Nu weer het rondje Aldlân Oost, echter weer in de oorspronkelijke richting. Woensdags is de laatste zomertraining en filmt onze trainer onze loopkunsten. Het is weer een intensieve intervaltraining, waarbij we een rondje van 400 meter steeds sneller moeten proberen af te leggen. De eerste keren gaat het nog wel, maar na drie rondjes sprinten gaat bij mij de snelheid snel achteruit. Desalniettemin kom ik ook in de slotronde nog tot een gemiddelde van 12 km per uur. Dit zorgt er toch voor dat ik met een voldaan gevoel naar huis loop.


Week 34 Gelukkig weer zomers

De hitte van het weekend is gelukkig weer over. De zomertraining kan dus weer op de atletiekbaan. De interval gaat als volgt: 100m rustig, 200m snel, 100m rustig, 200m snel, 100m rustig, 200m snel, 300m rustig, 300m snel, 200m rustig, 300m snel en dit tweemaal. In totaal dus 4 km. Dit volbreng ik in ruim 25 minuten. Gemiddeld dus 9,6 km per uur. De intervalstukjes gingen dus behoorlijk snel. Vrijdag is het ondanks de voorspelling van regenbuien de hele dag bijna droog. En zelf een beetje zonnig als ik begin te lopen. Het is weer rond de 20°C maar ik vind het nog wel erg warm aanvoelen. Het gebruikelijke paadje langs het Van Harinxmakanal moet ik nu noodgedwongen (rechts en) links laten liggen, omdat er dames voor een viskampioenschap aan het strijden zijn. Via Goutum ga ik naar de Waldwei. Bij Zuiderburen aanschouw ik de mooie mechaniek van een brug die door de pleziervaart zelf bediend kan worden. Het resulteert voor mij wel bijna drie minuten rust. Als ik nog geen twee minuten verder ben, hoor ik de bellen alweer rinkelen. De pleziervaart kan hier de wandelaar, lopers en fietsers behoorlijk dwarszitten ... Ik vervolg me weg weer door het bos van Pylkwier (zoals mijn Garmin dit bos in Zuiderburen aangeeft). Het ruiterpad laat ik toch maar 'rechts' liggen; dat lijkt me wel erg mul. Ik probeer wel weer een ander paadje, wat er voor zorgt dat ik al snel weer op het fietspad terecht kom. Bij de tiende kilometer voek ik een paar druppen. Het blijft gelukkig bij een paar druppen al blijf ik ze wel voelen ... tot ik weer thuis ben (na 15,5 km). Het weekend voorspelt veel regen en dat komt er ook. Het alternatief is dus twee keer naar de sportschool voor RPM. 


Week 33 Tropisch warm

Lopen met tropische warmte is al vermoeiend; hardlopen is 'gekkenwerk'. Toch als je een beetje het moment uitzoekt, gaat het wel. Dinsdagmiddag na vijfen een rondje Aldlân Oost, voor een deel de route van de Avondloop Leeuwarden. Dan in omgekeerde volgorde, vanaf huis naar de Potmarge, en wandelpad langs het water (Van Harinxmakanaal) in Aldlân Oost weer terug naar Nijlân. Bijna tien kilometer met 27°C. Bij de zomertraining op woensdag is het nog een graadje warmer. Op de atletiekbaan is het bijna windstil en dus niet te harden. Carin gaat met ons naar Ritsumazyl. Omdat we langs het water lopen is het goed te doen. Ik weet zelfs goed te versnellen (wat ook de opdracht was) en haal twee voorlopers nog net in voor de brug. De terugweg hebben we flinke tegenwind en valt het nog best mee met de hitte. Vrijdag trek ik al weer de loopschoenen aan. Het is nog net zo warm en ik doe dan ook maar rustig aan, met een klein trainingsrondje (bijna 6 km). Totaal 25 km in een tropische week.


Week 32 Laatste week Olympische Spelen

Naast het kijken naar het sporten, sport ik ook nog genoeg. De zomertraining (woensdag) wordt gegeven door Carin, die invalt voor Cor. Het recept is bijna hetzelfde. Een intervaltraining op de baan. Steeds een stukje verder hard (van 200 meter tot 500 meter) en een stukje rust tussendoor. In totaal 7 km gelopen. De hockeydames gaan naar de finale. Vrijdag(de hockeydames winnen de finale) neem ik weer eens de route naar Deinum in een vrij rustig tempo. Het is goed loopweer deze week met een temperatuur rond de 20 graden. De week wordt afgesloten met twee keer fietsen (totaal 200 km).


Week 31 Weer een topper met 36 km (4 keer lopen)

Op maandag een deel van de geplande route van vorige week uitgeprobeerd, maar nu in omgekeerde richting. Het is zo'n 18 graden; toch erg warm voor een afstand van bijna 10 km. Ik begin met het gebruikelijke stukje langs het kanaal. De snelheidsmeter langs de weg krijg ik met een sprintje weer op 12 km. Vervolgens de Drachtsterbrug op om vervolgens richting Drachten te lopen. Bij het benzinestation sla ik af richting Goutum. Het waait toch flink en onderweg heb ik nog een plaspauze nodig. Het tempo is dus rustig, maar het loopt heerlijk. Woensdag staat er weer een zware hardlooptraining op de baan op het programma. Temperatuur is gelijk aan vorige week, maar het voelt minder warm. Echter niet minder zwaar omdat een keelpijn mij plaagt. De intervaltraining gaat echter toch nog aardig, ondanks dat ik weinig lucht heb. Vrijdag ga ik dan uiteindelijk voor mijn uitgestippelde route van vorige week. Ondanks een zware verkoudheid loopt het goed en pak ik de hele route. Die gaat via Goutum en restaurant De Wâldwei naar Zuiderburen. Vlakbij Teerns is een mooi bos, waar ik een onverhard pad oploop. Door de regenbuien van 's ochtends is het daar nog wat soppig, maar het loopt (even in de schaduw) toch goed. Dan door Teerns en Zuiderburen weer langs het Van Harinxmakanaal (aan de andere kant) terug. Het blijkt 14 km te zijn. Iets te optimistisch ingeschat dus. En zelfs zondag nog even het gebruikelijke trainingsrondje Potmarge (bijna 6 km) gelopen (de snelheidsmeter nu op 13 kunnen krijgen, mijn Garmin gaf 14,5 als maximum aan), met onderweg even een bakje koffie bij mijn broer. Al met al een topweek met in totaal 36,5 km! (en dan zaterdag ook nog even de Heerde Veluwetocht van 100 km gefietst!)


Week 30 Gestrande poging, warme training en toch weer mooi

Maandags heb ik een route van wel 15 km uitgestippeld. Echter ik ben nog geen 100 meter op pad, als ik toch vrees dat mijn wreef parten gaat spelen. Ik heb twee dagen gefietst en nu ineens last van de wreef. Na nog 500 meter besef ik dat dit een hopeloze strijd gaat worden. Daarnaast zit ik ook nog te klieren met de voedingsgels die niet tussen mijn band willen blijven zitten ... Dit gaat 'm niet worden. Na 1,7 km ben ik weer thuis. Op woensdag laat ik mijn gezicht weer zien op de atletiekbaan. Het is echter wel 24°C. Het inlooprondje bezorgt me al zweet in straaltjes langs mijn gezicht. Onze trainer heeft weer een vreselijk zwaar programma uitgedacht; met veel sprintjes vanuit stilstand en zelfs liggende startposities. Uiteindelijk lopen we ook nog drie keer 9 minuten en worden de stukken snel lopen steeds langer. Behoorliijke interval dus en erg vermoeiend met het warme weer. Het water is bijna niet aan te slepen. Zaterdagochtend lijkt het weer niet zo goed en gaan we weer naar de sportschool. Tot mijn spijt (!) wordt het steeds mooier, komt de zon er weer lekker bij en heb ik een beetje spijt dat we niet buiten hebben gefietst. Om toch nog even van het inmiddels prachtige weer te genieten (na eerst flink huishoudelijke klussen gedaan te hebben) loop ik om half zes nog een rondje van 7,5 km.


Week 29 Veel regen, weinig motivatie, sprintje

Maandag komt het met bakken uit de hemel. Dinsdag is het beter, maar met het oog op morgen (zomertraining op de atletiekbaan) en weinig motivatie het lopen maar gelaten voor wat het was. Woensdag 's ochtends weer naar de tandarts, wat ook weer geen succes is ... kaakchirurg volgt. En 's middags komt het weer met bakken uit de hemel. Die zomertraining laat ik dus maar voor wat het is ... Vrijdag uiteindelijke de schoenen aangetrokken voor een kort rondje Potmarge. Ik heb tenslotte al bijna een week niet gelopen. Het gaat goed en in lekker tempo, temperatuur is ook lekker met zo'n 16 graden. Bij het Van Harinxmakanaal staat een snelheidsmeter en trek ik even een sprintje. Ik krijg de meter op 12 km! In ruim 38 minuten ben ik weer thuis.


Week 28 Ongebruikelijke tijd, onfortuinlijke Avondloop Leeuwarden en zaterdagmiddag

Het slapen voor de TV bij de Tour is niet zo moeilijk ... Dan eerst maar eten (koken) en dan ook nog aan de studie (webdesign) en pas om 20:45 uur de loopschoenen aangetrokken. Heerlijk qua temperatuur en lekker rustig gelopen met zo nu en dan even versnellen (5,7 km in 40 minuten). De Avondloop Leeuwarden is dit jaar voor het eerst en wat een opkomst, bijna 300 hardlopers. De 10 km in een toptijd gelopen (55 minuten en 40 seconden) en nog pech onderweg ook ... bij het openscheuren van een zakje gel, breekt een tand en kroon. Ik ben boos, woest en verdrietig tegelijk ... en besluit toch maar door te lopen. De woede resulteert dus in een goede tijd. Onderweg ook nog een fikse regenbui doet me helemaal in tempo lopen. Zelfs gemiddeld 10,7 km per uur. (volgende dag twee tandartsbezoeken) Op zaterdagmorgen naar de sportschool vanwege het slechte weer en 's middags wordt het weer mooi. Dan toch nog maar even de hardloopschoenen aangetrokken voor 8,25 km in ruim 55 minuten. Tempo 9,1 in lage zone 3 hartslag (gemiddeld 132).


Week 27 Misgerekend in de duurloop

Woensdag hebben we bij de zomertraining een extra zware training. Een training met afwisselend oefeningen op de plaats, gevolgd door korte sprintjes en dan 7 minuten rondjes lopen op de baan. En dat vier keer. Als ik het zo schrijf, lijkt het niet zo zwaar maar geloof me, dit was het wel ... en het was ook nog eens heel warm. Vrijdag een nieuw rondje bedacht thuis; in de praktijk was het toch iets te veel. Het liep goed (8,9 km gemiddeld in zone 3), maar na 10 EM (16,1 km) had ik het wel gehad. De laatste 3 km daarom lekker rustig uitgelopen (6,5 km gemiddeld).


Week 26 Nog steeds harde wind

Een rustige duurloop van bijna 13 km. Naar Deinum, Boksum en via de Boksumerdam weer terug naar huis. Tempo ligt ook niet zo hoog door de harde wind. Omdat ik toch rustig aan doe is dat niet erg. Hoewel ... ik moet wel rustig aan; eerst een zere knie, dan bilspieren die niet meewerken, bovenbeen rechts, kuit links, etc ... het is nog een wonder dat ik het uitloop! Woensdag bij de zomertraining lijk ik nergens meer last van te hebben en gaat het allemaal lekker op mijn nieuwste (en lichtste) schoenen. Vrijdags al weer een trainingsrondje Goutum met wat extra meters (7,5 km totaal).


Week 25 Golleloop in Wirdum

Trainingsrondje op dinsdag (Potmarge). Woensdag begint de zomertraining op de atletiekbaan. Tevens de 'afsluiting' van de halvemarathonclinics. Beide keren was het heerlijk zondag en warm weer. Vrijdag de Golleloop in Wirdum. Storm, windkracht 6, bewolkt en nog maar 15°C. Gelukkig wel droog. De eerste tien kilometer gaat voortvarend (nog binnen het uur). Dan de terugweg naar Wirdum, pal in de wind en dat is zwaar. In 1 uur 15 minuten en 34 seconden bereik ik de finish op 12,3 km. Toch nog 9,8 km gemiddeld.


Week 24 Nog een PR

Trainingsrondje op dinsdag (Potmarge wissel ik af met Goutum). Vrijdag bij de sportdag UWV 5,5 km in 30 min. 30 sec. Een nieuwe PR ... met een toptempo van 10,8 km gemiddeld!


Week 23 Moeilijk afkicken

Na een halve marathon helemaal niks doen, is er niet bij. Drie dagen later is er een GoutumRun om even uit te lopen op 5 km. Maar uitlopen wordt het niet; omdat het zo lekker loopt, pers ik er nog een eindsprint uit. Op de meet versla ik de derde dame, of toch niet ... We komen in dezelfde tijd (29 minuten en 3 seconde) over de streep en hebben de gedeelde derde prijs bij de dames! En het is nog een PR ook; slechts de tweede keer dat ik deze afstand loop. De allereerste was het begin van mijn hardloopvirus ... Zondag doe ik weer het gebruikelijke trainingsrondje (Potmarge 6 km).

Maak een Gratis Website met JouwWeb