Home » weblog hardlopen » archief » 2014 » 3e kwartaal 2014

3e kwartaal 2014

Week 39 nieuwe schoenen ingelopen
Dinsdag haal ik nieuwe schoenen bij Running Center Leeuwarden, die ik krijg nadat ik klacht heb ingediend over een paar loopschoenen welke ik nog maar een half jaar had (150 km op gelopen) en waarop ik mijn hak opengelopen had. Dit mocht niet voorkomen, als service krijg ik zomaar nieuwe schoenen; ze zijn eigenlijk nog mooier dan de schoenen die ik ook nog eens in de uitverkoop had gekocht. Verguld met mijn nieuwe schoenen ga ik dus 's middags lopen. Het plan is Dronrijp en dan weer met de trein naar huis (mijn fiets staat al bij het station). Ik merk echter dat ik tegenwind heb, en bedenk dat ik in Deinum ook wel de trein naar Dronrijp kan nemen en dan weer terugloop naar Deinum, zodat ik het iets gemakkelijker heb. Bij het station in Deinum (net 5 km) neem ik echter het trapje een beetje onvoorzichtig en kan ik niet meer voorkomen dat ik val. Een open knie en elleboog en een blauw bovenbeen is het resultaat. En het is erg pijnlijk ... Zo erg, dat ik echt niet verder kan lopen. De trein terug is de beste optie. De dag erna ben ik helemaal beurs, maar een avondje badminton nog weer een dag later valt niet tegen. Vrijdag probeer ik het daarom maar weer. De bijna 9 km die ik dan loop gaan wel in een rustig tempo omdat mijn bovenbeen nog steeds gevoelig is. Voor een kopje koffie schiet ik even bij mijn broer langs. Zondag loop ik nog weer ruim 8 km op mijn nieuwe schoenen, om de spanning van het weekend even 'weg te lopen'. Onderweg zie ik bij ons 'oude' huis in het Aldlân een paartje (Vlaamse) gaaien; ze blijven uiteraard niet zitten als ik blijf staan. Nog geen 22 km gelopen deze week in drie keer; geen hoogtepunt (ook geen dieptepunt) maar wel lekker ingelopen nieuwe schoenen. Ze lopen eigenlijk ook nog lekkerder dan het paar dat ik eerst had gekocht.Lachen Totaal dit kwartaal 340 km (waarvan ik één week helemaal niet gelopen heb) en ook nog bijna 1600 km gefietst (de keren in de sportschool niet meegerekend)!.


Week 38 al weer zomers warm, Damloop by Night in Zaandam, uitlopen
Deze week weer eens drie keer lopen; met minder kilometers totaal. Woensdag is het weer tropisch warm met 24°C. Ik laat de intervaltraining derhalve maar voor gezien. Ik loop hetzelfde rondje als vorige week en doe er 8,5 minuut langer over; rustig aan gedaan dus. Na een Jubileumtoertocht van ruim 80 km met de fietsclub zaterdag langs doodlopende dorpen, loop ik 's avonds nog even 4 EM in Zaandam. Bij de 30e editie van de Damtotdamloop is er een eerste editie van de Damloop by Night. De 6,4 km in Zaandam loopt deels over het traditionele parcours van de 10 Engelse Mijl, zoals de Dam, Zuiddijk en de finish op de Peperstraat. Nieuw zijn de kilometers door het waterrijke gebied rond de Voorzaan met als hoogtepunt de passage van Het Eiland. Het bochtige parcours en de drukte op het parcours - met voornamelijk dames (4135 van de 5952 gefinishte lopers) - leent zich niet om snel te starten. Pas in de 3e kilometer kan ik mijn tempo (minder dan 6 minuten per kilometer) lopen. Gelukkig kan ik het tempo volhouden tot de finish en kom ik in mijn tweede snelste tijd (39 minuten en 9 seconden) aan (dat is net geen 10 km per uur). Slechts 21 seconden langzamer dan in 2011; en dat na een fietstocht van 80 km op dezelfde dag. Jammer dat het zo druk was op het parcours, anders had ik mijn PR zeker verbeterd. Zondag loop ik nog even uit; 7 km in een rustig tempo; nog geen 25 km loopkilometers deze week, maar wel 10 keer gesport (4 x sportschool, 3x lopen, 2x fietsen en 1x badminton)! Tijd voor een rustdag! Foto's van Damloop by Night, bij de start en finish:


Week 37 intervaltraining en nat
Een discipline die er meestal een beetje bij blijft als ik zelf train, maar nu heb ik toch eindelijk weer eens een intervaltraining gedaan. Het is deze week niet meer zo warm en de temperatuur leent zich er dus echt voor. In de eerste kilometer begin ik met 100 meter versnellen, en elke kilometer doe ik 100 meter meer op tempo tot 600 meter. Elke keer is de tussenpauze wat korter. Na de 600 meter verminder ik met 100 meter. Tot ik weer op 100 meter versnellen zit. En op 11 km ook bijna thuis ben. Door een bezoek aan de bloedbank (om plasma te doneren) blijft het lopen er vrijdag bij; ik voel me niet meer fit genoeg om nog te lopen. Het is dan ook heerlijk toeven in de tuin, omdat de temperaturen bijna zomers zijn. Zondag waag ik me weer voor een lange duurtraining die bijna 18 km wordt. Ik pak weer eens de fiets en stal 'm dit keer bij Goutum aan de Hounsdijk. Vandaar uit (de Garmin kan de satelietten maar moeilijk vinden) loop ik via en langs de Wâldwei (het restaurant en de weg dus) naar Wartena. Het mobiele toilet bij de Wâldwei is tot mijn spijt al weer verdwenen ... (moest meerdere keren mijn heil in de berm zoeken) Vlakbij Wartena zag ik de door de buienradar voorspelde onheilvoorspellende donderwolken. Donderen deden ze gelukkig niet, maar nat werd het wel ... Een fikse miezerregen laat me zo'n vier kilometer in de nattigheid lopen. Gelukkig is het daarna weer droog en met de temperatuur van zo'n 18 graden koelt het niet heel erg af. Helaas begint het weer te miezeren net voordat ik mijn fiets bereik. Desondanks is het lekker uitfietsen (ruim 3 km) naar huis.


Week 36 het lijkt weer tropisch warm
Bij de Visserijdagenloop was het al bijna twintig graden, deze week is het nog weer een paar graden warmer. Met de zon erbij voelt het al gauw tropisch warm bij het hardlopen. Woensdag loop ik naar Deinum, langs Bischopsrak, Sylsterrak en Deinumerrak (ik ontdekte deze (ver)nieuwe bordjes al een paar weken geleden). Ik laat het van de treintijden afhangen of ik via Boksum naar huis loop of de trein neem ... Net op het moment dat ik het perron bereik, komt de trein er al aan. Ik heb nog net tijd om in te checken en sprint de trein in. Daar is het druk; de trein naar Harlingen (Haven) zit bomvol en ik moet staan. Het zweet drupt al gauw van mijn gezicht (6 km gelopen). Bij het volgende station in Dronrijp stap ik al weer uit. De conducteur vraagt of ik naar huis loop. Vanaf Dronrijp loop ik echter nog verder naar Franeker. Dit is voor de wind en extra warm; ik merk dat de wind wel lekker fris is. Voor de wind is het dus zeker een graadje warmer. In Franeker heb ik minder succes; met een rondje wandelen in Franeker (en een telefoontje met mijn broer) overbrug ik de tussenliggende tijd alvorens ik weer in de trein stap naar Leeuwarden. Met het uitlopen van het station naar huis heb ik weer ruim 16 km gelopen. Vrijdag nog zo'n rondje van bijna 16 km, maar dan richting Wytgaard en langs de Zwette en Boksumerdam terug. De heenreis had ik 'gezelschap' van twee opgeschoten pubers op één fiets. Ze konden mijn tempo maar nauwelijks bijbenen; en anders moesten ze om de kilometer weer rusten in de berm. Ze hadden wel veel plezier met z'n tweeën en hun muziek ... Komisch om te zien. De terugweg langs de Zwette was gelukkig iets koeler door het lichte briesje wat er stond. Want met 21°C en de zon is het met lopen al gauw te warm. De zon was bij thuiskomst helaas al weer verdwenen (reeds voorspeld door de weerkenners). Langs de Zwette groetten fietsers (ook buren tegengekomen), wandelaars en zelfs bootjesvaarders vriendelijk. Op de Boksumerdam kijk ik bezorgd naar schaapjes die zich wel heelgevaarlijk in de walkant begeven op zoek naar lekker gras ...


Week 35 eindelijk weer eens een (wedstrijd)loopje
Maandag pak ik de fiets naar de Park&Bike in Goutum. Via Goutum en Hempens/Teerns loop ik naar de Waldwei, over Swichum en Wirdum weer terug. Halverwege bij de Waldwei staat een dixie. Erg gemakkelijk voor onderweg; ik verbaas me dat er zelfs toiletpapier aanwezig is (en zo schoon heb ik ze ook nog niet vaak gezien). Na ruim 16 km ben ik weer terug bij mijn fiets. Dan nog even 2 km lekker uitfietsen ... Harlingen organiseert deze week de Visserijdagen. En SV Friesland organiseert op woensdag een loopje vanuit Harlingen. Na twee maanden doortrainen - na de Mar-athon - kan ik dan eindelijk weer eens op tempo lopen. Dit gaat toch gemakkelijker als je een wedstrijdje meedoet, dan als je in je eentje traint. Met een gemiddelde van bijna 10 km (net 1 tiende te kort) kom ik na 16,8 km over de streep en word ik ook nog verrast met een bloemetje. Ik ben tevreden met het resultaat, na twee maanden 'relatieve rust'. Foto van onderweg en na de finish:


Week 34 het blijft dramatisch
Dramatisch met het weer dan wel te verstaan; van de drie keer lopen twee keer natgeregend. Dinsdag is het mooi zonnig en lijkt het er niet op dat het gaat regenen. Net na het middaguur ga ik in een heerlijk zonnetje op pad. Ik krijg het al snel warm, maar raak door de Zwettebrug weer uit mijn ritme. Ik plan mijn rondje langs de Zwette en weet het afgesloten fietspad naar Boksum te omzeilen. Tot mijn verbazing worden de fietsers omgeleid via een weg - die ik een aantal weken geleden nog illegaal nam - die omgetoverd is tot een Afrikaans grondpad. Niets illegaals meer aan; wel zo prettig. Bij de Zwette kom ik eerst lekker in mijn ritme maar het begint steeds harder te waaien. Schuin achterom kijkend weet ik waarom: er komt toch een donkere lucht aan ... had de buienradar toch gelijk. Ik waai het fietspad langs de Zwette bijna af, maar loop nog steeds lekker in de zon. Na 8 km begint het dan een beetje te druppen en met 9 km is de zon ook verdwenen. Het regent niet erg hard, de donkerste wolken zitten nog steeds in de verte. Het lijkt of ik net op het randje van de bui loop. Toch word ik wel erg nat. Bij Zuiderburen schijnt ineens weer de zon en lijkt het grotendeels droog. Met een zonnetje kom ik na ruim 15 km thuis. Donderdag pak ik maar eens de fiets naar Deinum (5 km) om vandaar uit te lopen. Het waait stevig en de warming-up op een oude fiets (zonder versnellingen) tegen de wind is een echte warming-up. De fiets laat ik achter bij het station en ik loop mijn zogenoemde hekjesroute naar Boksum. Nu is het lekker zonnig maar de schoenen blijven verre van droog met de drekpaden door de weilanden. Al gauw zitten de modderspetters rond mijn enkels. In Boksum bedenk ik ineens dat ik de route van de '10 van Boksum' aan het lopen ben. Het lusje over de Westergowei (naar Bolsward) neem ik daarom maar even mee ... Dan zie ik ineens weer zo'n dreigende lucht hangen, richting het Zuiden. Ik loop inmidddels weer naar het Noorden, ik hoop het droog te houden ... Het slingerpaadje naar Hoptille en Blessum is ondanks dat ik voor de wind loop vrij fris omdat de zon is verdwenen. Vlak na Blessum komt gelukkig de zon er weer bij, daar zie ik nog een Frisiaan op de fiets en niet veel later ben ik weer bij het station van Deinum (ruim 13,5 km). De cooling-down (ook 5 km) op de fiets bevalt veel beter, omdat ik voor de wind naar huis kan snellen. Gelukkig heb ik het droog gehouden. Als ik in bad lig bij te komen, hoor ik de regen kletteren ... Vrijdags is het ook weer de hele dag drama(tisch) met de regenbuien. Pas tegen de avond laat de zon zich weer zien. Reden voor mij om toch maar even de loopschoenen aan te trekken voor een klein rondje van 8 km. Dat had ik zeven jaar geleden ook niet kunnen denken, dat ik een stuk van 8 km een rondje zou noemen. Ik stond toen in de 'kinderschoenen' van mijn loopcarrière en nu loop ik zo'n afstand met gemak. De weergoden zijn me deze avond ook weer niet gunstig gezind; in de laatste 700 meter voor huis, haal ik nog een nat pak. Gelukkig niet kletsnat geworden.


Week 33 nog storm en regen
Maandag is de wind nog niet echt afgenomen. Toch waag ik me in onbebouwd gebied. De heenweg naar Boksum gaat moeizaam in de wind. De terugweg via Deinum en Ritsumazyl eigenlijk niet minder moeizaam. Ondanks dat de wind dan grotendeels van de zijkant komt weet ik mijn tempo niet meer op te schroeven. Desondanks leg ik de 12,4 km in net anderhalf uur af. Het tempo zit er vrijdag iets meer in; op de heenweg dan want ook nu waait het nog stevig al is het geen storm meer. Dit keer loop ik via Goutum naar de Wâldwei en neem het Hounspad terug naar de Drachtsterweg. Vlakbij de Teernzer Wielen (ik wist niet eens dat het bestond) ontdek ik een mooi schelpenpaadje door begroeid gebied. Hierdoor vermijd ik even de wind op kop. Door Goutum loop ik weer naar huis en heb ik 15 km op de teller staan. Ondanks de voorspelde regenbuien is het vrijdag dus heerlijk weer. De buienrader belooft zondag een uurtje droog weer op de middag. Een kort loopje moet daarom kunnen tussen de buien door. Niets is minder waar. Ik ben nog geen kilometer onderweg - ik start met een zonnetje - en dan voel ik de eerste druppels al. Het blijft eerst bij wat spetterbuitjes. Als ik ruim drie km onderweg ben, wordt het serieus. Bij de eerste stortbui kan ik nog even schuilen onder een brug. Als ik mijn weg vervolg door het Abbingapark begint het weer te hozen en bij de Potmarge plenst het zo hard dat ik inmiddels geen droge draad meer om het lijf heb. Gelukkig koelt het niet veel af (bij 16°C) waardoor het wel vol te houden is. Bij thuiskomst (7 km gelopen) neem ik een welverdiend bad om op te warmen.


Week 32 'regen' en storm
Na een weekend fietsen loop ik pas woensdag weer. Het is nog steeds warm (24°C) en zonnig als ik vertrek voor een 'rondje' Wirdum. Helaas wordt het halverwege de route al bewolkt en de laatste vier kilometer zijn er dan de onvermijdelijke druppels regen. Gelukkig blijft het bij een paar druppels en het koelt nauwelijks af. Ruim 14 km later ben ik weer thuis. Zaterdag lijkt het fietsweer niet goed volgens de voorspelling; achteraf blijft het wel droog maar waait er wel een stormachtige wind van windkracht 6/7. Ik zoek daarom mijn route grotendeels door de bebouwde kom. Eerst door Goutum, de brug over naar Aldlân (alwaar ik mijn broer en schoonzus op de scooter tegenkom) vervolgens naar 't van Harinxmakanaal waar ik nog de wind mee heb. De terugweg via de Potmarge is beter beschut zodat ik niet heel veel last heb van de wind. De 12,5 kilometer leg ik binnen de anderhalf uur af.


Week 31 nog steeds warm en anders dan anders
Woensdag is het niet zo heel warm als 't vorige week was. Het gebruikelijke rondje Goutum breid ik uit met Aldlân en de Potmarge. Over De Hoven loop ik weer terug naar huis. Allemaal bekende stukjes aan elkaar 'gebonden' geeft een ronde van ruim 11 kilometer. Vrijdag pak ik het anders dan anders aan; op de fiets ga ik naar Bilgaard. Vlakbij het Leeuwarder Bos begint mijn loopje. Nu is het wel weer zeer warm (27 graden zag ik op een temperatuurmeter bij De Friesland); gewapend met gelzakjes en een gordel met extra water loop ik Leeuwarden uit. Het Leeuwarder Bos biedt nog wat schaduw maar al snel loop ik langs de Dokkumer Ee. Na 6 km sla ik af naar Britsum; de wind van zij en later van voren geeft enigszins verkoeling bij deze temperaturen. Eigenlijk is het veel te warm om te lopen. Ik kom massa's fietsers tegen; dat brengt nu meer verkoeling. Na 18,5 km ben ik weer terug bij mijn fiets en ik ben blij dat ik even kan uitfietsen ... het blijkt een goede cooling down.


Week 30 hittegolf nog niet voorbij; warmte en regen en een tussendoortje
Maandag is het de gehele dag regen, maar dinsdag is het weer stralend mooi weer. En het is warm met 24 graden! Desondanks toch een flinke ronde gelopen. De zogenaamde hekjesroute. Eerst via Ritsumazyl naar Deinum, dan via kleine paadjes - en hekjes dus - door het weiland naar Boksum. Daar gaat het licht een beetje uit voor mij; wat wil zeggen de warmte slaat toe en maakt dat ik geen tempo meer kan maken. Zo nu en dan moet ik toch maar even wandelen. Na ruim 14 km ben ik weer thuis. Vrijdag gaat het een stuk sneller (wel 1,5 km per uur sneller), maar ik loop dan ook een intervaltraining in de stromende regen. Na een rondje van 7 km ben ik drijfnat. Zondag nog een keer 14 km gelopen met warm weer. Dit loopje kon mooi tussen de dames en de mannen die de laatste rondjes op de Champ-Élysées fietsen, door. Op de middag is het dan wel extra warm. Gelukkig staat er een weer een verfrissend windje op de terugweg, wat het iets meer dragelijk maakt. Ik zit weer op een 'ouderwets' totaal van 35 km/week.


Week 29 zomerhitte
Om de hitte een beetje te vermijden loop ik een keer 's ochtends en keer 's avonds. Woensdagmorgen een rondje van 11,3 km langs de Zwette. Volgens mijn Garmin zou het 19 graden zijn, maar het voelt veel warmer met de zon en de strakblauwe lucht. Het tempo blijft dus aan de maat. Zondagavond loop ik pas weer. Het lijkt dan enigzins afgekoeld na de zomerhitte van vrijdag en zaterdag, maar met 22 graden is het nog warm genoeg om te lopen. Een klein rondje op de avond (pas om kwart voor negen vertrek) van ruim 7 km. 


Week 28 regen en tropisch warm
Na nog een week van relatieve rust (wel twee keer naar de sportschool en twee fietstochten op de nieuwe racefiets) deze week weer rustig aan beginnen. Dinsdagochtend loop ik in de regen. Is het bijna gehele dag droog ondanks de voorspelling dat het zou regenen, maar juist in het kleine uurtje dat ik op pad ben, regent het gestaag door. Niet ongunstig voor het looptempo overigens. Ik ga automatisch wat harder. Gelukkig weer geen pijntjes gevoeld en met een rondje van ruim 7,5 km weer thuis en drijfnat. Vrijdagmiddag is het heel anders. Dan drijfnat door de hitte. Al binnen de twee kilometers gutst het zweet van mijn gezicht. De hitte zorgt ervoor dat ik niet een overdreven tempo loop. En dat is nu gunstig, dan forceer ik ook niets. Ik loop bijna 10 km en mijn hartslag is extreem hoog voor mijn doen. Mijn maximale hartslag (172) haal ik zelfs en gemiddeld is ie 148. Dat is eigenlijk mijn wedstrijdhartslag en dat bij een tempo van ruim 8 km. Een kilometer langzamer dan dinsdag. 25 graden Celsius voelt als tropisch warm! Gelukkig heb ik op de terugweg een heel klein beetje verkoeling door de wind, die overigens best stevig is.


Week 26 Lekker rustig
Als afsluiter van het 2e kwartaal even lekker rustig lopen na een hele week rust na de Mar-athon. Lekker rustig was het ook op straat volgens een dame, die ik bij het hardlopen tegen kwam. Mij viel het een beetje tegen; het was nog behoorlijk druk op straat met wandelaars, fietsers en auto's en dat terwijl Nederland in de achtste finale tegen Mexico speelde. Het spannende gedeelte moet dan nog komen, maar toch ... ik had het rustiger verwacht. Het lopen gaat goed, tempo rustig d.w.z. zeven minuten per kilometer. Ik voel geen pijntjes, zelfs geen scheenbeen, alleen wat vermoeide spieren die ik bij thuiskomst lekker verwen in bad. Met deze kilometers heb ik het tweede kwartaal bijna 500 km gelopen. Bijna twee keer zoveel als het eerste kwartaal. Het derde kwartaal zal ik weer wat meer gaan fietsen ... Kijk hier voor het nieuwste fotoboek Hardlopen