Home » weblog hardlopen » archief » 2014 » 1e kwartaal 2014

2014 1e kwartaal

Week 9 het lijkt wel lente

De bloemetjes groeien welig en de vogeltjes zingen er lustig op los. Het lijkt wel lente. Met een heerlijke voorjaarstemperatuur (rond 9 graden) en een zonnetje is het lekker lopen. Ik pak nog maar eens de Boksumerdam, nu uit de andere richting en wat korter door een afsteek binnendoor langs de Zwette. Het loopt lekker; ik heb de platte natural runningshoes gekozen. Vrijdag kies ik nog eens voor platte schoen, wel andere kleur met een zachtere zool. De benen zijn echter vermoeid; waarschijnlijk van het badminton van de avond ervoor. Met een rondje van 5 km houd ik het voor gezien. Is ook genoeg, gelet op Rondje Goutum op zondag. Rondje Goutum treft het ook met het weer: zonnig met 7 graden wat ervoor heeft gezorgd dat ruim 400 mensen zich hebben ingeschreven. Ik ga op safe en kies niet de platste schoenen. Het waait echter hard en dat nekt mij samen met een protesterende maag; de conditie is na de griep ook nog niet zo goed. Een snelheid van 9,5 km gemiddeld; meer zit er niet in vandaag. Het rondje van 10 EM volbreng ik in een krappe 1:40. Dat is wel eens sneller geweest.


Week 8 nog een beetje piepende ademhaling

De conditie is nog niet terug en bij het lopen hoor ik nog wel een piepende ademhaling. De benen protesteren echter niet, heeft het toch geholpen om te wandelen afgelopen weekend; Om de conditie een beetje op te bouwen en om vitamine D op te doen. Woensdag een voorzichtig rondje gelopen, bijna 7 km op nieuwe schoenen. Vrijdag nog wat verder (10 km) over de Boksumerdam, alweer op de nieuwe loopschoenen en een heerlijk zonnetje met bijna voorjaartemperatuur (8 graden Celsius).


Week 7 noodgedwongen rust door griep


Week 6 weer boven nul

Op woensdag een rustig rondje (5,8 km) lopen bij acht graden Celsius. De hartslag is opvallend laag, namelijk 123 gemiddeld, maar ik loop lekker. Totaal geen last meer van mijn scheenbeen. Wel hoor ik een piepende ademhaling ... Zaterdag loop ik een iets groter rondje, ondanks verkoudheid die ik weer opgelopen heb. Bijna 8 km bij 8ºC. Gevoelstemperatuur is wat lager (de helft); het is echter een aangename looptemperatuur. Hartslag is weer wat hoger gemiddeld (131) en mijn temperatuur loopt ook op tot boven normale waarden.


Week 5 rustig uitbouwen

Gewapend met muts en handschoenen trotseer ik de vrieskou op woensdag. Een kort rondje van ruim 6,5 km in een rustig tempo kan ik nu achter elkaar doorlopen zonder problemen. Na zo'n vijf kilometer krijg ik de neiging om mijn handschoenen uit te doen. Terwijl het -3°C is, voelt het aan als -9 (volgens de GPS) en doe ik het toch maar niet ... Lekker kunnen lopen ondanks de vrieskou. Vrijdag is het gelukkig wat minder koud. Drie graden in de plus, maar voor het gevoel nog wel net onder het vriespunt. Dan maak ik weer mijn bekende rondje door Goutum. Het tempo is geljk aan woensdag, nog maar 8,8 km gemiddeld per uur. Ik ben al blij dat ik zonder pijn kan lopen. Dus toch maar de stoute schoenen aangetrokken zondag om de loop Leeuwarden-Marssum-Leeuwarden te lopen. Weliswaar geen halve marathon natuurlijk, 11 km is meer dan genoeg. Zaterdag voel ik tijdens het huishouden ineens mijn scheenbeen weer opspelen ... Het wordt dus rustig lopen en in het begin heb ik er niet eens zoveel vertrouwen in. Toch loopt het op een of andere manier goed, ik voel niet echt pijn ... helemaal niks is het ook niet. Daarom rustig blijven lopen, de harde wind dwong me daar ook wel toe. In 1:10 precies (op mijn GPS) ben ik weer terug. Dat is 9,5 km gemiddeld, me goed ingehouden dus. Hopen dat de pijn nu wegblijft, voor de zekerheid maar wel even het scheenbeen weer gekoeld met ijs.


Week 4 weer rustig proberen

Na twee weken rust (vanaf de laatste poging) en flink koelen van het scheenbeen is de pijn volledig weg. Tijd om het weer eens te proberen. Vrijdags loop ik eerst kleine stukjes in een soort jogtempo. Nog langzamer wandel ik tussendoor 100 tot 200 meter. Het langste stuk is een kilometer achter elkaar. Na 5 km ben ik weer thuis en nog steeds voel ik niks, gelukkig. Lachen Zondags gaat het ook goed. Dan nog twee kilometer langer gelopen. En met langere tempostukken (en wat meer tempo) van 1400 tot 1600 meter, ook afgewisseld met wandelpauzes. Merkwaardig genoeg voel ik niet mijn scheenbeen, maar protesteren er allerlei andere spieren bij het lopen én zelfs bij het wandelen. Bij thuiskomst is alles weer in orde.


Week 3 noodgedwongen rust


Week 2 geblesseerd

Dacht ik eerst flinke spierpijn te hebben, blijk ik toch geblesseerd ... Vrijdags probeer ik nog even te lopen, maar merk al binnen de kilometer dat het lopen van een halve marathon in Egmond (12 januari) niks wordt ... Flink balen dus! Roepen


week 1 begint goed

Na een weekje fietsen in Portugal, zaterdags even inlopen voor de Douwe Kleefstraloop. De ruime 7,5 km doe ik in een rustig tempo om de fietsspieren rustig weer te laten wennen aan het hardlopen. Een gebruikelijk rondje door Goutum en in zo'n 52 minuten weer terug. Zondag is het lekker zonnig weer en met 6°c voor het hardlopen aangenaam weer. De 16,1 km loop ik in een tijd (1:38:28) waarmee ik tevreden ben, na zo'n fietsweek.