Home » weblog hardlopen » 1/2 Marathon Egmond » Week 47: wisselvallig, zon, wind en heel veel regen

Week 47: wisselvallig, zon, wind en heel veel regen

Gepubliceerd op 18 november 2015 om 16:04

De hele week is het wisselvallig. Het ene moment schijnt de zon en sta je met je hardloopkleren klaar dan is er ineens weer bewolking en/of regen. En dan die wind ...

Maandag schijnt tot mijn verrassing de zon. Mooi weer om eens een wisselduurloopje te doen. Zo rond kwart over elf vertrek ik richting Ritsumazijl. De wisselduurloop moet in een tempo waarbij mijn hartslag onder de 120 blijft (zone 1). Dat is nog niet zo gemakkelijk. Vooral niet omdat ik eerst tegen de wind (en een stevige ook) loop. Mijn hartslag ligt dan al gauw rond de 130 en dan loop ik nog niet hard (zo'n 8 km/uur). Al snel is de zon verdwenen als ik bij het Sylsterrak langs loop. Eigenlijk heb ik het plan om naar Deinum te lopen, maar onderweg bedenk ik me dat ik ook wel eens naar Marssum kan. De eerste afslag voor het tunneltje bij Ritsumazijl neem ik als ik de eerste drupjes voel komen. Bedenk me toch dat ik eigenlijk langs de andere kant van de weg behoor te lopen als ik naar Marssum wil. Ik keer daarom maar weer om, om vervolgens toch door het tunneltje te lopen. Als ik anderhalve kilometer verder ben, constateer ik dat ik die andere weg toch wel had kunnen nemen; ik moest dan echter een flinke klim (Haak Leeuwarden) overwinnen ... Al gauw bereik ik Marssum, gelukkig is het dan inmiddels weer droog. Om precies 12:00 uur begint mijn telefoon te piepen (melding facebook), waarna ik toch even een minuut stilsta bij de gebeurtenissen in Frankrijk ... heel onwerkelijk gevoel is dat. Het verkeer in Marssum gaat gewoon door. Even overweeg ik de 'oude' snelweg naar Leeuwarden te nemen, maar voorzie dat ik hierop ga 'doodlopen' omdat de oude weg niet volledig meer doorloopt naar Leeuwarden. Onderweg op het fietspad zie ik de vangrail naast een grote bult zand (het lijkt wel een dijk) liggen; verstandig dus dat ik daar niet langs ben gegaan. Op de terugweg haal ik gemakkelijker de gewenste hartslag. Rond de 120; veel lager wordt ie niet. En elke kilometer doe ik een kort sprintje van 100 meter waardoor mijn hartslag weer boven de 130 uitkomt. Het duurt dan ook even voor de hartslag weer is gezakt. Ik maak nog een extra lusje door het Westeinde bij de Noorderbegraafplaats langs om vervolgens op 12,6 km uit te komen. Lekker rustig gelopen. De hartslag is niet hoger geweest dan 137 en gemiddeld slechts 124. De training wel wat langer gemaakt dan had gehoeven; 18 minuten extra.

___________________________________________

Dinsdagochtend is het alweer zonnig. Met 13 graden Celsius én een zonnetje is het net iets aangenamer; reden dus om snel te verkleden. Zodra ik echter de hardloopkleding heb aangetrokken is de zon echter al weer verdwenen. Gelukkig hoef ik niet zo lang, omdat ik een 15x200m op de planning heb staan. En de versnellingen hoeven ook niet op topsnelheid. Dus een kort loopje wat goed achter de duurloop van gisteren past. De versnellingen gingen gemakkelijk dan ik had verwacht; ik voel nog enigszins mijn hamstrings (gisteren nog weer bij de sportmasseur geweest) ... het is echter goed te doen. De 200 meters gaan in 63 tot 75 seconden. Dat is tot 11,1 km/uur. Gemiddeld loop ik 8,4 km per uur. De hartslag is bij de sprintjes iets harder opgelopen dan gisteren; 141 op z'n hoogst. En de gemiddelde hartslag (119) is zelfs lager uitgekomen dan gisteren; het waaide dan ook iets minder had dan gisteren. Echter ook weer een paar druppen regen gevoeld; gelukkig is het daarbij gebleven en scheen de zon weer op het moment dat ik de laatste kilometer (van de 6,8 km) afwerkte.

___________________________________________

Donderdag wacht ik met mijn hardloopkleren al aan een bui even af ... Het plan is om nu naar Deinum te lopen. Als ik echter na de Hermusbrug de Harlingertrekweg oploop waai ik zowat al van de weg. Het is een echte storm te noemen; en ... gaat het al weer regenen. Gelukkig nu ook een kort buitje, maar de wind blijft. Deinum wordt zo een hele opgaaf, die ik opgeef. Na het Bisschopsrak steek ik af naar de Simon Vestdijkwei om vervolgens naar de Harlingerstraatweg te lopen. Daar passeert mij een fietser met een snelheid van wel 40km/uur denk ik ... die heeft de wind lekker in de rug. Ik op dat moment ook. Het is iets frisser dan maandag en dinsdag, de temperatuur blijft steken bij 11 graden. Door de wind voelt het echter nog kouder. Ik besluit om maar vlakbij Leeuwarden te blijven; als het echt losbarst hoef ik geen kilometers in de regen te lopen. Langs de Harlingerstraatweg, op de Poptawei loop ik weer met tegenwind. Een 1000m versnellen gaat desondanks lang niet slecht. Niet op topsnelheid maar toch nog 6:18/km (eerste 6:08). Ik rond Westeinde weer met het paadje dat me naar het Schapendijkje leidt. Daar loop ik een 1000m voor de wind en in 5:59. Daarna steek ik Bilgaard in om een stukje in het Leeuwarder Bos te lopen. Daar is het weer warm; ik moet zelfs zweetdruppels wegvegen!. Een 1000m gaat zelfs in 5:53. Bij de Dokkumertrekweg aangekomen heb ik mijn vijfde 1000m gelopen. Deels nog voor de wind (door de stad langs de Dokkumer Ee en Noordersingel naar Harlingerstraatweg en via Heliconweg weer naar huis) maar de tijd loopt al op. 6:06/km klok ik nu. Dan heb ik er onderhand ook al 10 km gelopen. Daarna heb ik dus weer in de wind en loopt het niet meer zo gemakkelijk. De 6e 1000m loopt op tot 6:28. Gelukkig is het verder droog, want de laatste kilometers naar huis gaan niet meer zo snel. Uiteindelijk klok ik ruim 15 km op de teller. (Veel) Meer dan ik van plan was, en dat met een rondje in en om Leeuwarden.

___________________________________________

Zaterdag de Molenloop in Froubuurt
Bestaat er al zoiets als de Bildtse slag? Dan is het wat bij betreft het tegengestelde van de Franse-slag-uitdrukking. Want ... het was vanochtend echt geen half werk wat er geleverd moest worden bij de Molenloop in Froubuurt. Na ruim vier kilometer van de route zag ik de bui al hangen - of beter gezegd - al neerstorten verderop in de Bildt-hoek. Heb ik de hele week al mazzel met slechts een klein buitje onderweg, nu stortregent het op de Oudebildtdijk ... en het is nog koud ook met slechts 5 graden. Gelukkig bleef het niet de gehele tijd zo hard regenen, maar ik had toch echt geen droge draad meer om het lijf tegen de tijd dat ik weer in Vrouwenparochie finishte. Het rennen ging lang niet slecht, na gisteravond een RPM-marathon van twee uur in de sportschool (op de fiets dus); exact 10 km/uur gelopen met een gemiddelde hartslag van slechts 146. Hartslag kan in principe wel hoger, de benen gingen echter niet harder ...


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak een Gratis Website met JouwWeb